Bullar och kakor kan leda till framtida undernäring

Bullar och kakor kan leda till framtida undernäring

Människor i medelåldern som är normalviktiga eller underviktiga och som äter fettrik mat har en ökad risk för att i framtiden drabbas av undernäring. Det visar en ny avhandling från Centrum för klinisk forskning i Västerås och institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap vid Uppsala universitet.

erika-sjoo
Publicerad den: 2016-02-22
Författare: Erika Sjöö, Redaktör

Annons

- Risken för att utveckla undernäring ökade för personer som hade ett högt energiintag från totalt fett, mättat fett och enkelomättat fett i medelåldern och senare i livet, säger Lisa Söderström, författare till den nya avhandlingen, i ett pressmeddelande.

Att ett högt energiintag från fett i maten under medelåldern samt i äldre åldrar kan leda till framtida risk för undernäring gäller endast för personer som är underviktiga eller normalviktiga och som har ett BMI under 25, enligt pressmeddelandet från Uppsala universitet. En möjlig förklaring till det skulle kunna vara att ett högt BMI har en stark skyddande effekt mot undernäring.

Smör och bullar kan leda till undernäring

Enligt Lisa Söderström ska man se upp extra med livsmedel som har ett högt innehåll av mättat och enkelomättat fett som till exempel fettet i smör till bröd, fet grädde, kakor och bullar – livsmedel som enligt studien ökar risken för undernäring. Det finns enligt Lisa Söderström god anledning att se över mängden fett i den mat som medelålders och äldre konsumerar.

Annons
Annons

- En möjlig förklaring till detta kan vara att näringsinnehållet generellt var lågt i denna kost, men detta kan vi emellertid bara spekulera i eftersom vi inte har studerat detta närmare. Dessa resultat är även aktuella med tanke på de fettrika dieter, exempelvis låg-kolhydrat, hög-fett (LCFH), som har blivit alltmer populär som viktminskningsmetod, men där ännu inga långsiktiga vetenskapliga studier finns som visar på konsekvenserna av dem, säger Lisa Söderström i pressmeddelandet.

Testa ditt BMI här

Läs mer om avhandlingen och ladda ner den här 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • -
    2016-04-1 14:47 (3 år sen)

    Efter att ha gått på viktväktarna i många många år hamnade jag till slut på näringsbriststadiet. Idag äter jag enligt Paleo och mår bättre.


Annons
Annons
Annons