Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

5:2 dietens hälsoeffekter varierar

En ny studie som Kerstin Brismar, professor i diabetesforskning vid Karolinska universitetssjukhuset leder visar att alla deltagare har gått ner i vikt, men hälsoeffekterna varierar.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2014-05-19

Annons

Studien om 5:2 dieten har hittills kommit halvvägs men den visar att dieten allra bäst fungerat för dem som har högt blodsocker och övervikt.

100 personer deltar i studien. Dieten går ut på att begränsa kaloriintaget två dagar i veckan i sex månader. Efter halva tiden har 99 procent av deltagarna gått ner i vikt. Även de som inte minskat lika mycket har fått bättre hälsovärden.

– 99 procent av fastarna har går ner i vikt, minskat i bukfetma och fettmassa. Men alla går inte ner i midjemått och effekterna varierar mycket från person till person, säger Kerstin Brismar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2014-05-22 14:06 (10 år sen)

    Hej Torwald. En person som vet vad det gör kommer inte att tappa muskelmassa på grund av sin 5:2-livsstil. Men människor som gör fel på eget bevåg finns det dock alltid inom alla områden och de bör inte räknas in i såna här studiers resultat.

  • Avatar Tidigare användare 2014-05-19 14:41 (10 år sen)

    På Kostcentrum, Sabbatsberg under 90-talet där patienterna använde dataprogram och lärde sig näringslära fick vi goda resultat även på blodvariablerna. Jag erbjöd Kerstin Brismar våra tjänster men då var hon inte intresserad. 5:2 dieten grundar sig ju inte på näringsinnehållet och kan därför minska fel compartments i kroppen som muskelvikt mm.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.