Hej! Jag är vegetarian och försöker gå ned i vikt. Många dieter och kostråd innehåller mycket kött, vilket gör dem svåra för mig att följa. Finns det något särskilt jag bör tänka på när jag vill gå ned i vikt? Finns det några fallgropar? Tack på förhand!
Hej!
Netdoktors gå-ner-i-viktprogram följer de svenska näringsrekommendationerna avseende fördelningen av protein, fett och kolhydrater. Dessa riktlinjer gäller även för vegetarianer. En bra sammansatt kost behöver inte innehålla kött, och är man vegetarian bör proteinandelen till största delen istället bestå av mjölkprodukter (om man är laktovegetarian) och baljväxter (ärter, bönor och linser).
Om du är vegan (dvs utesluter även mjölkprodukter), är det mycket viktigt att du har kunskap om kosten så du inte får några näringsbrist. Med mjölkprodukter i den vegetariska kosten är det lättare att klara behovet av både protein och flera vitaminer och mineraler. Jag rekommenderar dig att använda Matlådan så du ser att du ligger rätt i ditt proteinintag. Att få tillräckligt med protein är extra viktigt när man äter en lågkalorikost för att inte minska i muskelmassa.
Den mineral som kan vara svårast att få tillräckligt av vid laktovegetarisk kost är framförallt järn. Baljväxter, messmör, aprikoser, gröna grönsaker och spannmålsprodukter är bra järnkällor. Med c-vitamin kan kroppen lättare tillgodogöra sig detta järn och därför är det bra att äta något c-vitaminrikt till varje måltid.
Fallgropar i den vegetariska kosten är att den kan vara mycket energirik när man äter på restaurang. Feta mejeriprodukter som ost, grädde och crème fraiche används flitigt bland många kockar. Pajer, gratänger och gräddiga pastasåser är ofta fettfällor, så se upp när du äter ute. Hemma kan man göra goda gratänger på magra mejeriprodukter
Vänliga hälsningar,
Viveca Annell
Dietist, Netdoktor Övervikt