Fråga doktorn

Fråga   Vikt & kost

Utesluta komjölk?

Jag funderar på att utesluta komjölk ur kosten då jag har hört mycket på senaste tiden som gör att det känns mindre och mindre lockande att dricka komjölk. Dock är det inte från "säkra källor" så att säga så jag vill gärna ha ett mer proffessionellt svar. Det jag har hört om komjölk är bl.a. att det ofta finns utspätt var i mjölken då många kor har juverinflammationer som är svårupptäckta, att komjölk i själva verket hindrar människan från att ta upp kalcium, att fettet härdas och att mjölken därför blir onyttigare när man hettar upp den, att homogeniseringen är onyttig och att mjölkspjälkningsenzym egentligen inte finns hos människor. Ligger det någon sanning i detta och ska man isåfall dricka havre-ris-eller nötmjölk istället. Skulle vara väldigt tacksam för en liten utredning av detta, stämmer något av det jag hört?

Svar:

Vi har använt mjölk i Sverige i mer än 5000 år. Mjölk och mjölkprodukter har varit en viktig näringskälla i vårt kalla klimat med begränsade odlingsmöjligheter. Jag ser ingen anledning att vi ska utesluta mjölk ur vår kost idag. Mjölk innehåller av 18 olika näringsämnen och är ett av våra mest näringstäta livsmedel. Livsmedelsverket rekommenderar att vi ska äta eller dricka 5 dl mjölk, fil eller yoghurt per dag. De flesta av oss här uppe i Norden behåller det laktospjälkande enzymet laktas även i vuxen ålder. För en majoritet av världens befolkning minskar laktasaktiviteten efter spädbarnsåldern. Men trots en lägre laktostolerans ingår mjölkprodukter i många länders dagliga kost. Ofta i form av yoghurt och ost som har ett lägre laktosinnehåll.

Mjölk är ett livsmedel som kontrolleras noggrant. Kor som är sjuka t ex har juverinflammation får inte lämna mjölk till mejeriet. Dessutom föreligger ingen risk för sjukdom eftersom all mjölk i Sverige pastöriseras och då avdödas sjukdomsframkallande bakterier, virus och mikroorganismer. För att få en mjölk med fyllig smak och ett jämnt fördelat fett så homogeniseras mjölken. Homogenisering påverkar inte mjölkens nyttighet. Homogeniseras inte mjölken bildas ett gräddskikt på ytan.

Mjölkprodukter är vår främsta kalciumkälla och absorptionen av kalcium från mjölk är jämförelsevis god. Drygt 30% av mjölkens kalcium absorberas. Upptaget av kalcium från sojamjölk är densamma som från mjölk. Det kalcium som finns i nötter, mandlar, frön och baljväxter tas upp sämre, ca 20%. Upptaget av kalcium från grönsaker varierar. Spenat har ett högt innehåll av oxalsyra som hämmar upptaget. Bara ca 5% av spenatens kalcium absorberas. Grönkål däremot har ett lågt oxalsyrainnehåll vilket medför en mycket hög absorptionsgrad på drygt 90%. De rekommenderade dagsintaget på 800 mg kalcium kan tillgodoses med 5 dl mjölk fil eller yoghurt och ett par skivor ost. Väljer du soja, ris- eller havredryck rekommenderar jag dig att använda de kalciumberikade sorterna. De oberikade har ett lågt kalciuminnehåll.

Mjölkens fett består till största delen av mättade fettsyror och en liten del av det mättade fettet är naturliga transfettsyror som bildas i vommen hos kon. De industriellt framställda transfetterna bildas när man härdar vegetabiliska oljor för att få de mer fasta. Härdning av de omättade fettsyrorna sker under mycket hög temperatur. Du behöver inte vara orolig att det sker någon förändring av mjölkens fett när du använder mjölk i matlagningen.

Hoppas du har fått lite svar på dina funderingar. Jag tycker inte vi ska utesluta livsmedel utan lägga till fler livsmedel istället. Drick gärna både mjölk, sojadryck, havredryck mfl. Ju fler livsmedel vi äter av ju lättare har vi att tillgodose all näring vi behöver.

Vänliga hälsningar

Viveca Annell
Dietist Netdoktor Övervikt

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
Tappade medvetandet under träning

2011-08-24 | 19:48

av Sven-Anders Sölveborn

Tillskottstabletter

2011-07-8 | 14:50

av Viveca Annell

Hjärtat rusar

2011-05-16 | 21:25

av Sven-Anders Sölveborn

Schlatterknä

2011-03-30 | 03:24

av Sven-Anders Sölveborn

LCHF-dieten

2011-03-9 | 09:40

av Mona Hallin

Träna när man har övre luftvägsinfektion?

2011-01-17 | 14:44

av Sven-Anders Sölveborn

Magkramp

2010-12-14 | 15:33

av Sven-Anders Sölveborn

korsbandskada

2010-11-20 | 10:51

av Sven-Anders Sölveborn

Förkyld och träna?

2010-10-10 | 21:05

av Sven-Anders Sölveborn

Nyckelbensbrott behandling ??

2010-09-19 | 11:12

av Sven-Anders Sölveborn

Svimmar när jag tränar

2010-07-18 | 00:27

av Sven-Anders Sölveborn

Gå UPP i vikt?

2010-06-7 | 22:24

av Viveca Annell

svullen fot

2010-05-29 | 23:05

av Sven-Anders Sölveborn

Träna hemma

2010-04-13 | 19:35

av Malin Ewerlöf Krepp

Träning o kost

2010-03-18 | 15:38

av Malin Ewerlöf Krepp


Annons
Annons
Annons
Annons