Hej och tack för Netdoktor!
Läste om torkad frukt i frågor & svar, där det stod "Torkad frukt däremot ska du vara försiktig med."
Jag har nyligen testat ett jättegott recept på müsli där det bla stod att man kunde lägga till torkad frukt & bär (som man torkar själv). Jag som trodde att jag var både "duktig" & hälsosam nu när jag har gjort detta. Är det någon skillnad på frukt/bär som jag torkar själv och köpt? Ska jag vara försiktig?
Tjej 42 år, 172cm & 71kg
Både färsk och torkad frukt är nyttigt men den torkade frukten är betydligt mer energirik än färsk frukt. Exempel 100 g torkade fikon innehåller 270 kcal. Samma mängd färska fikon ger 55 kcal. En deciliter russin (60 g) innehåller 180 kcal och samma mängd vindruvor bara 40 kcal. Därför ska man med fördel välja färsk frukt framför torkad. Men lite torkad frukt i müslin ger en god sötma utan att man behöver tillsätta socker. Jag tycker därför att man gott kan äta lite torkad frukt i morgonmüslin. Med russin, torkade aprikoser, dadlar och fikon får du också nyttigheter som magnesium och järn. Torkade äpplen och bär är inte lika energirika och kan användas i större mängd. Energiinnehållet är detsamma om du torkar själv eller köper torkad frukt.
Med vänlig hälsning
Viveca Annell
Dietist Netdoktor Övervikt