Det pågår då och då diskussioner om sötningsmedlens nyttighet. Tydligen triggar sötningsmedlet i t ex lightdrycker sockerbehovet, varför man inte bör dricka för mycket av sådant. Men kan lightdrycker och liknande vara farligt? Det kommer ju undersökningar emellanåt som säger att sötningsmedel, i synnerhet aspartam, är farligt och att det aldrig borde blivit godkänt. Sedan hör man tvärtom, att det inte alls farligt. Vad är er erfarenhet? Kan man fortsätta att använda sötningsmedel utan att vara orolig?
De sötningsmedel som används i Sverige är noggrant kontrollerade och godkända av Livsmedelverket. Det finns idag inga vetenskapliga studier som visar att aspartam eller något annat sötningsmedel skulle innebära några risker för konsumenter. För varje sötningsmedel finns ett ADI-värde (acceptabelt dagligt intag) och för aspartam ligger det värdet på 40 mg/kg kroppsvikt/dag för vuxna. Det innebär t ex max fyra liter lightläsk per dag för en person som väger 60 kg.
Aspartam består av två aminosyror (fenylalanin och asparaginsyra) och när de bryts ned i mag-tarmkanalen bildas en liten mängd metanol. Metanol finns naturligt i bl a fruktjuice, och ett glas apelsinjuice ger större mängd metanol än en burk lightläsk. Det finns personer som måste undvika aspartam, nämligen de med sjukdomen fenylketonuri. De har en begränsad förmåga att bryta ned fenylalanin. Icke-energigivande sötningsmedel förutom aspartam är acesulfam K, sucralose, sackarin och cyklamat.
Jag tycker att sötningsmedel kan vara ett bra alternativ för att hålla energiintaget nere, men liksom allt annat vi äter ska det konsumeras med måtta. Söt smak smakar mer. Bäst är att vänja sig vid att mat och dryck inte behöver smaka så sött.
Vänliga hälsningar,
Viveca Annell
Dietist Netdoktor Övervikt
Har du frågor eller funderingar om din typ 2-diabetes? Få svar och diskutera med andra patienter, moderator och medicinjournalist i Forum Diabetes. Du kan vara anonym »