Hej! Jag undrar lite om sockerberoende. Vad är det egentligen och hur märker man att man är sockerberoende? Vad kan man göra åt det isåfall? Finns det någonting överhuvudtaget som heter sockerberoende? Enligt det lilla som jag har läst om detta ämne tror jag nämligen att jag kan vara sockerberoende. Jag kan inte hålla mig från sötsakerna när jag väl börjat. För mig är det jätteviktigt att äta rätt utan socker, för annars söker jag igenom varje vrå efter någonting sött. Jag kan börja dagen med godis om jag "råkar passera en skål" och sedan är hela dagen förstörd. Om jag måste ta bort sockret från kosten, hur bär jag mig åt? Det finns så mycket gömt socker överallt. Kan man använda florsocker, vanlijsocker, sirap osv om man tar bort vanligt sockret?
Tack för din fråga om det starka suget efter sött, som många säkert känner igen sig i. Förr sa man ”sockergris” idag säger man sockerberoende. Men vad det beror på, att vissa människor har ett stort sug efter sötsaker, är forskare oense om. Vissa menar att det är samma typ av beroende och missbruk som av alkohol och droger. Andra forskare håller inte med om det. Oavsett vad sockersuget beror på, så är det ett problem för många och kan vara besvärligt att bli av med. För dig verkar detta vara ett bekymmer.
Du skriver att när du har ätit lite sött så är dagen förstörd, vilket leder till att du äter ännu mer. Detta fenomen är vanligt hos många som ska gå ner i vikt. Men det är inte bara socker som ger den känslan. Att uppleva att ”dagen ändå är förstörd” - när jag inte kunde låta bli att välja pasta med gorgonzolasås till lunch, fast jag vet att jag borde ha valt ett smalare alternativ - är mycket vanligt. Så man fortsätter att unna sig den dagen för att ta nya tag nästa dag. Därför kan en unna-sig-dag, ”lördagsgodis”, vara en hjälp.
Mina viktigaste råd till dig är:
1. Ät regelbundet frukost, mellanmål, lunch, mellanmål och middag. Då håller du blodsockret på en jämn nivå som minskar risken för sug efter sött.
2. Till frukost väljer du med fördel naturell yoghurt eller filmjölk, fiberrika och sockersnåla flingor/müsli utan torkad frukt (eller bryt ned knäckebröd) och tillsätt rivet äpple eller färska bär. Havregrynsgröt med mjölk är också bra. Ät smörgås på grovt fullkornsbröd.
3. Mellanmålen kan bestå av frukt eller en fullkornssmörgås.
4. Till lunch/middag är det viktigt att du inte äter en för liten måltid. Se till att få med alla ”komponenter” dvs ris, potatis eller pasta, kött, fisk, kyckling eller ägg och mycket grönsaker, gärna ärter och bönor.
5. Undvik helt söta drycker, även juice. Drick vatten.
6. Undvik att använda alla typer av socker såsom florsocker, sirap och fruktsocker. Undvik helst också alla produkter sötade med sötningsmedel. Även om de är sockerfria så ska du vänja dig att mat är gott utan att det smakar sött.
Jag önskar dig lycka till med att övervinna ditt sockersug!
Viveca Annell
Dietist Netdoktor Övervikt