Jag brukar mixa en smoothie som extratillägg till min havregrynsgrötfrukost. I samband med mitt första besök hos diabetessköterskan idag fick jag höra att jag INTE ska mixa bär och frukt, det skulle förstöra det nyttiga i dom.. (smoothiesen består i övrigt av naturell lätt yoghurt (inget socker) Stämmer detta att allt det nyttiga försvinner (fibrer) i samband med finfördelning av bär och frukt? Kvar skulle alltså bli (frukt)socker och vatten och färgämne?
En smoothie på naturell lättyoghurt och mixad frukt och bär är mycket bra till frukost eller mellanmål, bättre än den färdigköpta lättfruktyoghurten som innehåller lite socker. Du förstör inte fibrerna i frukt och bär och kan lugnt fortsätta att mixa dina smoothies. I juice däremot försvinner de mesta fibrerna eftersom saften pressas ut och fruktköttet är kvar. Tillsätt gärna lite havrefiber eller krossade linfrön i smoothien så blir den ännu rikare på lösliga fibrerna som förlångsammar blodsockerstegringen.
Vänliga hälsningar
Viveca Annell
Dietist Netdoktor Övervikt