Jag undrar vilka ämnen som man skall undvika att äta samtidigt? Är det så att t ex fett och socker påverkar varandra negativt för nedbrytningen av annat matintag? Och vilka ämnen ger bäst förbränning tillsammans?
Hej!
Den mat vi (vanligen) äter består av en blandning av fett, proteiner och kolhydrater, och det är precis så som kroppen vill ha det. Vi behöver alltså inte tänka på att separera de energigivande ämnena, däremot ska vi försöka äta dem i lagom mängd.
Kolhydraterna ska stå för den största delen av energiintaget. Det innebär att bröd, pasta, ris, flingor, gryn, potatis, frukt och grönsaker ska utgöra en stor del av det vi äter. Kolhydrater i form av socker ska vi däremot vara mycket försiktiga med.
Fett är det mest energirika vi kan äta och ska därför ta mindre plats i kosten. Fettkvaliteten är däremot viktig. Se till att få fett ifrån växtriket, dvs genom exempelvis olja, flytande matfett, oliver, nötter, frön och avokado. Fiskens fett är också mycket nyttigt.
Protein ska ingå i varje huvudmåltid och även gärna i mellanmålet. Med kött, fisk, kyckling, ägg, mjölkprodukter, ärter och bönor får du fullvärdiga proteiner. Protein mättar bra och används i huvudsak till cellernas uppbyggnad.
En smak som vi har förkärlek för och som vi definitivt ska se upp med är kombinationen fett och socker. Fett och socker tillsammans i form av t ex choklad, kaffebröd eller glass ger oss mycket koncentrerad energi men ingen näring. Helt onödig energi för oss. Det verkar som om kroppen fortfarande är inställd på att det kan komma svältperioder och vill ha denna koncentrerade energi för att bygga upp depåerna.
Vänliga hälsningar,
Viveca Annell
Dietist Netdoktor Övervikt