Är Kavli bredbar smältost med räkor, skinka och skaldjur bra alternativ till smörgås i stället för bordsmargarin och ost?
Du kan mycket väl använda smältost på brödet istället för margarin och hårdost. Brer du en matsked smältost med 18% fetthalt på brödskivan ger det ca 3 g fett. Tar du en portion lättmargarin och två skivor hårdost med 10% fett ger det 5 g fett och en portion margarin med 80% fett och två skivor ost med 17% fett ger 9 g fett. Fettmängden blir alltså lägre med smältost (om du inte brer ett tjockt lager med smältost). Ost och margarin innehåller dock olika typ av fettsyror. Med margarin på brödet får du mer omättade fettsyror vilket är bra, vi ska ha en balans mellan mättat och omättat. Om du sällan använder matfett på smörgåsen kan du se till att du får omättade fettsyror från det fett du steker i, olja eller flytande margarin. Du kan också ta lite olje-vinägerdressing på salladen och ibland äta nötter, frön, oliver och avokado.
Vänliga hälsningar,
Viveca Annell
Dietist Netdoktor Övervikt