Finns det någon diet som inte innehåller gluten och laktos?
Vid gluten- och laktosintolerans måste kosten anpassa därefter. Gluten finns i vete, råg och korn och därför utgår alla livsmedel som innehåller någon av dessa sädesslag. Havre innehåller inte gluten men spår av gluten kan förekomma på grund av kontaminering. Förutom bröd, pasta, flingor så ingår mjöl i flertalet livsmedel till exempel såser redda med mjöl, paneringar, kan finnas i charkvaror, godis mm.
Laktosintolerans innebär att man är känslig för mjölkens kolhydrater laktos. Hur mycket laktos som tolereras är individuellt. En del tål små mängder laktos till exempel en liten mängd mjölk i samband med måltid. Andra är så känsliga att kosten måste vara helt laktosfri. Helt laktosfri mjölk, yoghurt med mera finns nu för personer som är mycket känsliga.
När man utesluter livsmedel som innehåller gluten och laktos ur sin kost är det viktigt att äta av de livsmedel man tolererar för att inte krympa livsmedelsvalet mer än nödvändigt. Att följa en speciell diet som kanske utelämnar ännu fler livsmedel kan innebära en bristfällig kost ur näringssynpunkt. Kontakt med dietist är mycket värdefullt för att få hjälp med gluten- och laktosfri kost.
Med vänlig hälsning
Viveca Annell
dietist
Har du frågor eller funderingar om din typ 2-diabetes? Få svar och diskutera med andra patienter, moderator och medicinjournalist i Forum Diabetes. Du kan vara anonym »