Hej! Vad jag förstår av vad jag läst på denna sajt, gäller det enbart att minska kaloriintaget för att gå ned i vikt. Vad jag läst om GI-metoden och liknande säger att blodsockernivån i blodet har en avgörande betydelse för om kroppen ska förbränna eller lagra den tillförda energin. Har jag uppfattat detta fel?
Hej,
Det skrivs och diskuteras mycket om glykemisk index (GI) och dess betydelse. GI är ett sätt att beskriva hur olika komponenter i kosten påverkar blodsockret och togs ursprungligen fram som ett redskap för diabetespatienter att anpassa sin kost för att få en så jämn blodsockernivå som möjligt.
Hos friska personer hålls blodsockernivån tämligen stabil genom att insulinproduktionen ökar om blodsockret stiger. Insulin främjar lagring av fett, så man tänker sig att förhöjda insulinnivåer skulle öka risken för viktuppgång, eller göra det svårare att gå ner.
Men, för att kroppen skall välja att lagra energin (kalorierna) som fett krävs att den tillförs ett överskott av energi, så i slutändan är vikten ändå alltid resultatet av balansen mellan intag och förbrukning. Det finns också en risk med att plocka ut GI som enda mått på vad som skall finnas i en bra kost. Vissa födoämnen har ett högt GI, men få kalorier (t. ex. morötter), så man hinner äta sig mätt på dem innan de har någon större effekt på blodsockret. Potatis har ett högt GI, men ger en bra mättnadskänsla och är vår basföda, så det kanske är onödigt att rata dem helt.
Den som inte orkar följa alla GI-tabeller kan trösta sig med att en väl samansatt måltid som bygger på tallriksmodellen kommer att ha ett lågt GI-index i sin helhet.
Hälsningar,
Signy Reynisdottir
Läkare Netdoktor Övervikt