Hej! Jag har förstått att Netdoktors Matlåda är hälsosam och räknar kalorier. Min fråga är nu om man även har tagit hänsyn till varifrån kalorierna kommer? Och isåfall enligt vilken "princip"? Enligt GI-metoden, som jag har intresserat mig för, kan man väl äta mycket proteiner, bara man begränsar kolhydraterna och ser till att de flesta kolhydrater man får i sig kommer från grönsaker i första hand?
Tack för din fråga om Matlådan!
Netdoktors Matlåda grundar sig på de svenska näringsrekommendationerna. Andelen protein i Matlådan är satt till 20 energiprocent, som är något högre än de 10-15 energiprocent som rekommenderas vid normal kost. Protein är viktigt i en lågkalorikost för att minimera risken för nedbrytning av muskelprotein under viktnedgång.
I många modedieter som florerar idag anger man en mycket högre andel protein, men även högre andel fett på bekostnad av kolhydrater. Ännu finns ingen vetenskaplig förankring att detta skulle vara en bättre, effektivare kost för viktnedgång. Risker som däremot diskuteras med en kolhydratlåg kost under längre tid är förstoppning, höga blodfetter, njurproblem och benskörhet.
När man utesluter frukt, bröd, potatis och andra kolhydratrika livsmedel minskar innehållet av många vitaminer och mineraler. Med Matlådans hjälp får du ditt kaloribehov framräknat och den andel protein, fett och kolhydrater som man idag vet ger både ett gott närinsgintag och viktnedgång.
Vänligen,
Viveca Annell
Dietist Netdoktor Övervikt