Förlorar grönsaker (stjälkselleri, gruka) i näringsvärde om jag skär dem i mindre bitar på kvällen för att äta en eller två dagar senare, eventuellt morgonen därpå. Grönsakerna förvaras i kylen i burk med tättslutande lock.
Har ni förslag på andra grönsaker som är lämpliga att mixa till morgondryck?
Tack
Vilken härlig start med färskpressad grönsaksjuice på morgonen! Det går att mixa grönsaker som är lite tunnare, vattnigare t ex tomater och gröna bladgrönsaker. Men det bästa sättet att pressa juice ur grönsaker, rotfrukter och frukt är med hjälp av en råsaftcentrifug. En råsaftcentrifug är jättebra att ha om man är förtjust i att göra egna juicer.
Näringen i grönsaker bevaras bäst om man skalar och delar grönsakerna när man ska äta dem. Men jag tycker gott att du kan dela dina grönsaker och förvara dem i burk med tättslutande lock över natten. Grönsaker i burk kan också vara bra att ta med som ”snacks” under dagen. Även om näringsvärdet minskar något så är alltid bättre att äta grönsaker som legat i burk någon dag än att inte äta grönsaker alls. De grönsaker du äter till lunch och middag kan du istället göra i ordning i samband med måltiden. Ät gärna både råa och tillagade grönsaker. Koka grönsakerna i liten mängd vatten eller ångkoka dem.
Vänliga hälsningar
Viveca Annell
Dietist Netdoktor Övervikt