Om transfetter skriver ni bl a: "I svensk mat finns transfetter huvudsakligen i feta bageriprodukter, viss snabbmat och godis. Feta kött- och mjölkprodukter bidrar också med en viss del."
Betyder det att det finns mkt transfett i fet ost? Jag älskar ost och äter en hel del....
Transfetter finns både som industriellt framställda transfetter och naturligt i mjölk och köttprodukter, framförallt i de fetare produkterna. Transfett liksom mättat fett ökar risken för hjärt och kärlsjukdomar. Idag äter vi betydligt mer mättat fett än transfett. I medeltal får vi ca 2 g transfett och 30-40 g mättat fett per dag. Mängden mättat fett är betydligt högre än vad som rekommenderas.
Transfett i mjölk- och köttprodukter ser jag inte som något problem men däremot innehåller de fetare kött- och mjölkprodukterna mycket mättat fett. Välj därför helst den magra nyckelhålsmärkta osten. Föredrar du fetare ost kan du istället minska på mängden ost du äter. Ost bidrar med mycket nyttigheter också.
Ost är en bra proteinkälla och innehåller bl a kalcium, zink, selen och vitamin B12. Om du varierar ost med andra smörgåspålägg får du olika typer av fetter och näringsämnen. Ät gärna skinka, kalkon, keso, messmör, ägg, vegetabilisk pastej eller enbart någon skivad grönsak eller frukt på smörgåsen.
Vänliga hälsningar
Viveca Annell
Dietist Netdoktor Övervikt