Hur tokigt blir det egentligen om jag får i mig, enl. matlådan, för mycket fett men håller mig inom det rekommenderade kcal-värdet?
Jag äter ibland för mycket av fetter, dock de "goda" fetterna som finns i fet fisk, oliver, avocado o.s.v.
Jag undrar också om inte matlådan kan utökas till att visa t.ex. C-vitamin och järn. Även skilja på "goda" och "onda" fetter?
Vad bra att du väljer nyttiga fetter som fet fisk, oliver och avokado. Så länge du ligger inom den rekommenderade kalorinivån kommer du att gå ner i vikt även om du äter en lite större andel fett än vad Matlådan föreslår. Matlådans
nivåvärden för kolhydrater, protein och fett är en rekommendation för en balanserad kost men den behöver inte följas exakt varje dag. Man ska däremot inte äta ensidigt mycket av något och heller inte utesluta något energigivande näringsämne. Viktigast är att du äter en varierad kost som ger dig både mättnad och mycket näring.
Jag förstår din önskan att få information om vitaminer, mineraler och fettkvalitet i Matlådan men jag kan för tillfället inte ge dig ett svar på om Matlådan kommer att kompletteras. Med mycket frukt och grönt, baljväxter, fullkornsprodukter, mjölkprodukter, varierat intag av kött, fisk, kyckling, ägg och bra fettval tillgodoser du de näringsämnen som kroppen behöver.
Med vänlig hälsning
Viveca Annell
Dietist Netdoktor Övervikt
Har du frågor eller funderingar om din typ 2-diabetes? Få svar och diskutera med andra patienter, moderator och medicinjournalist i Forum Diabetes. Du kan vara anonym »