Hej!
Jag har hört att kött från ren, älg, hare samt fribetande får, kor m m innehåller mindre mättat fett än kött från "industriuppfödda" djur. Stämmer det?
Hej,
Det stämmer att viltkött är magert kött med låg halt av mättat fett. Fettkvaliteten i uppfödda djur skiljer sig något åt beroende på vilket foder djuren utfodrats med. Djur som betar och därmed äter mindre mängd kraftfoder har en högre andel av de essentiella fleromättade fettsyrorna omega 3. Detta kan mätas i både kött och mjölkprodukter. Naturbetande renar har setts ha en lägre andel mättat fett än renar som utfodras.
Andel mättat fett per 100 g
Älg stek 0,3 g
Ren bog 1,5 g
Rådjur 0,6 g
Hare 1,3 g
Nöt rostbiff 1,5 g
Nötfärs 3,6 g
Lammstek 3,0 g
Fläskkotlett 3,0 g
Vänliga hälsningar
Viveca Annell
Dietist Netdoktor Övervikt