Fråga doktorn

Fråga   Vikt & kost

Allmänt om fett

Hej! Det vore toppen om ni kunde skriva något allmänt om fetter här på Netdoktor Övervikt. Fetter är ett stort ämne bland medlemmarna här, och något som det diskuteras mycket kring (rätt typ av fett etc). Kan ni inte hjälpa till och förklara! Tack på förhand! /Trinan

Svar:

Hej!

Fett är ett viktigt näringsämne som vi varken ska äta för mycket eller för lite av. För mycket fett av fel sort (mättat fett och sk transfett) ökar risken för framförallt hjärt- och kärlsjukdomar. Äter vi för lite fett kan bl a upptaget av fettlösliga vitaminer bli lågt. Olika fettsyror är viktiga för en rad olika funktioner i kroppen t ex bildningen av hormoner. Fett är också förstås en viktig energikälla.

Rekommendationen när det gäller vilket fett vi ska äta, är att tyngdpunkten bör ligga på livsmedel som innehåller mycket enkelomättat fett, som exempelvis finns i olivolja, rapsolja, flytande margarin, nötter, frön, avokado och oliver. Livsmedel som innehåller mycket fleromättat fett är också viktigt, framförallt den fleromättade fettsyran omega 3. Omega 3 finns framförallt i fet fisk men även i mindre mängd i rapsolja, linfrö och valnötter.

Livsmedel som innehåller mycket mättat fett ska vi tvärtom äta mindre av. Mycket mättat fett finns i smör, feta mejeriprodukter, charkprodukter, glass, choklad, bakverk och kokosfett.

Idag pratas det också mycket om transfetter. Det finns dels naturliga transfetter i bl a talg och mjölkfett samt transfetter som bildats genom härdning av omättade fetter. Denna härdning av omättat fett görs inom livsmedelsindustrin för att produkten ska få den egenskap som önskas, t ex viss sprödhet och fasthet. Om det står att en produkt innehåller "delvis härdat fett", så innehåller den transfett. Är det omättade fettet fullständigt härdat, har den kemiska strukturen övergått till att bli mättat fett. Delvis härdat fett och därmed transfett finns framförallt i bagerimargariner och friteringsfetter, dvs bakverk, kakor, kex, pajer, piroger, snacks och friterad mat. Bordsmargariner och de flesta hushållsmargariner som vi kan köpa i butik är däremot i princip fria från transfettsyror.

Transfettsyror, liksom mättade fettsyror, höjer "det onda" kolesterolet som kallas LDL. Man tror att effekten av transfettsyror och risken för hjärtsjukdom kan vara större än vid motsvarande intag av mättade fettsyror. Idag diskuteras också transfetternas betydelse för uppkomst av cancer, typ 2 diabetes och allergier, men det vetenskapliga underlaget för ett samband med dessa sjukdomar är inte till fullo bevisat.

Hälsningar,

Viveca Annell
Dietist Netdoktor Övervikt

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
MAGSÄCKSPROBLEM

2014-08-13 | 11:06

av Sofia Antonsson

Komplikation efter diafragmabråcksoperation.

2012-09-11 | 13:25

av Jacob Freedman

Gastic Bypass

2012-06-17 | 17:12

av Jacob Freedman

Gastric bypass

2012-05-10 | 19:04

av Jacob Freedman

Strålskadad tarm

2011-07-31 | 13:22

av Mona Hallin

kan inte gå ner mer i vikt

2011-07-8 | 21:58

av Mona Hallin

Ung och matmissbrukare

2011-05-8 | 19:16

av Viveca Annell

Kan man kräkas om man är GBP-opererad?

2011-05-19 | 10:03

av Jacob Freedman

Gastric Bypass och Vitaminer

2011-03-29 | 22:25

av Mona Hallin

Problem med viktnedgång efter graviditet.

2011-03-2 | 21:48

av Viveca Annell

Magmunsbråck

2011-03-11 | 12:16

av Jacob Freedman

Gått ner 12 kilo men hur fortsätter jag?

2011-02-15 | 21:34

av Mona Hallin

Reflux och övriga skador på organen

2011-01-5 | 12:00

av Jacob Freedman

Övervikt -Gastric Bypass

2011-01-6 | 20:28

av Jacob Freedman

Behandlingshem för övervikt?

2010-10-14 | 16:32

av Mona Hallin


Annons
Annons
Annons
Annons