Hej! Jag har hört att man inte bör äta ägg varje dag. Är det här rådet fortfarande aktuellt eller har det förändrats? Just nu äter jag ett ägg till frukost varje dag för att få tillräckligt med proteiner enligt rekommendationerna. Jag tar gärna emot tips på bra frukostmat som kan ersätta äggproteinerna! Tack på förhand!
Hej!
Du kan lugnt fortsätta att äta ditt ägg till frukost. Ägg är ett mycket näringsrikt livsmedel. Förutom att ägg ger fullvärdigt protein, innehåller ägg många vitaminer och mineraler. De näringsämnen som utmärker sig mest är vitamin D och selen, ett vitamin och en mineral som vi kan ha svårt att nå upp till de rekommenderade nivåerna av med kosten.
Det man tidigare varnade för när det gäller ägg, är att de innehåller kolesterol. Idag vet man att kostens fettkvalitet är viktigare för blodfetterna än hur många ägg man äter. Vi ska med fördel använda mjuka fetter som raps- och olivolja, flytande matfett och gärna äta fet fisk, oliver, avokado, nötter och frön. Dessa fetter mår hjärta och kärl bra av. Feta chark- och mejeriprodukter, dvs bacon, salami, korv, grädde, crème fraiche och feta ostar ska vi istället äta mindre av.
Personer som har höga kolesterolvärden ska dock inte äta mer än ett ägg om dagen. Andra bra proteinkällor till frukost är mjölk, fil, yoghurt, mager ost, keso, skinka, kalkon och leverpastej.
Vänliga hälsningar,
Viveca Annell
Dietist Netdoktor Övervikt
Läs mer: Bra frukost- är det nyttigt med ägg? »