Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Behandling av anorexia nervosa

Behandling av anorexia nervosa innefattar vanligen ett matschema som bör innehålla vanlig mat.


Uppdaterad den: 2019-09-05

Annons

Om man har anorexia nervosa bryr man sig mycket om hur kroppen ser ut och hur mycket man väger. Man har en intensiv rädsla för att bli tjock och svälter dig för att gå ner i vikt. Anorexia nervosa kan skada hälsan allvarligt.

Viktigt att veta om behandling av anorexia nervosa

 • För att bli frisk är tre saker centrala: Man måste börja äta mer, gå upp i vikt och ändra sitt sätt att tänka på sig själv och mat.
 • Ju närmare man ligger en hälsosam vikt vid slutet av behandlingen, desto större är chansen att man ska bli helt frisk.
 • Behandlingsresultatet blir bättre ju tidigare man får behandling.
 • Psykoterapi är viktigt och olika metoder kan vara effektiva.
 • Anorexia nervosa berör hela familjen. Forskning visar att familjeterapi kan vara till hjälp, särskilt när det är en yngre patient som har anorexia nervosa.
 • Viktökningen bör inte ske för fort, men går det för sakta kan det bli svårt att ta sig ur sjukdomen. Vid behandling i öppenvård rekommenderas i genomsnitt ett halvt kilo i veckan.
Annons
Annons

Behandlingar som kan hjälpa

Det är osäkert vilka behandlingar som är bäst, men det viktigaste är att:

 • Få bra stöd från familj och anhöriga.
 • Skapa motivation att vilja bli frisk.
 • Skapa en god och förtroendefull relation till behandlare.
 • Våga arbeta för att bli mer medveten om vad som behövs för ett gott liv, se nyanser i livet, sätta upp mindre delmål och få större insikt om sig själv.
 • Våga se de negativa konsekvenserna av att ha anorexia nervosa.

Mat

Matmängden ökas gradvis till 2700–3600 kcal för att uppnå tillräcklig viktökning, oberoende av utgångsvikt, förbränning och aktivitetsnivå. Behandling av anorexia nervosa innefattar vanligen ett matschema som bör innehålla vanlig mat i tillräckliga mängder, eventuellt med tillägg av näringsdrycker. 

Det är viktigt att viktökningen fortsätter tills personen med anorexia har fått en normal vikt.

Psykoterapi, familjeterapi

Denna behandlingsform innebär att man regelbundet samtalar med en terapeut om sina tankar, känslor och problem ifråga om mat. Om man bor kvar hemma gör man det i första hand tillsammans med sin familj i familjeterapi, är man äldre och har flyttat hemifrån gör man det oftare själv. 

Sjukhusbehandling

Behandlingen på sjukhuset innebär att man måste äta en viss mängd mat varje dag. Vanligtvis börjar man med små måltider och mellanmål. Det finns regler för hur länge varje måltid får pågå. Personalen ser till att patienten äter sin mat. För att förhindra att man kräks får man inte gå på toaletten direkt efter måltiden. I allmänhet har man också samtal med en terapeut under sjukhusvistelsen.

Sjukhusbehandling kan vara effektivt eftersom den ställer krav på patienten. Många med anorexia nervosa vill inte ha behandling och har hittat sätt för att undvika att äta. Man gömmer mat och drar ut på måltiderna tills familjen ger upp med att försöka få i personen mat. På ett sjukhus tvingas man i högre grad att följa behandlingsupplägget. På sjukhuset får man dessutom mer uppmärksamhet och stöd när man känner dig irriterad och förvirrad.

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.