Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Upptäckt: Ögondropparna som ska bota jetlag

Genom att manipulera ett speciellt signalsubstans i ögonen har nu forskare hittat ett sätt att ställa om vår inre klocka och på den vägen förhindra att vi påverkas av tidsskillnader. En glad nyhet inte minst för dem som reser mycket och långt och ofta drabbas av jetlag.


Lovisa
Publicerad den: 2017-05-03

Annons

Sömnlösa nätter och dagar som ter sig att bli alltför långa. Och sen jetlag på det. Slutet av en längre resa kan vara riktigt jobbig. Men det finns hopp.

Nu har nämligen en grupp forskare gjort en upptäckt som skulle kunna rädda drabbade resenärer genom en signalsubstans i ögat som kan manipulera vår inre klocka.

Läs också: Sömnrelaterade besvär behandlas med ljusterapi

Annons
Annons

Speciellt hormon kan vara räddaren 

Studien, som publicerats i Journal of Physiology har tittat på råttors ögon – vilka inte sällan liknar våra. Det ADH-hormon som forskarna hittade i råttornas ögon finns speciellt i SCN (nucleus suprachiasmaticus) och tillhör en grupp speciella celler i hypotalamus som styr den inre biologiska klockan.

SCN reagerar på de signaler som ögonens ljuskänsliga nervceller skickar iväg. Ju mer ljus, desto mer vaken ska du vara berättar hjärnan för oss. Och det är just upptäckten om att cellerna i ögat innehåller ADH som på sikt kan bota jetlag.

Läs också: Sju timmars sömn bäst för hälsan

Ögondroppar lurar hjärnan

Nästa steg för forskarna är att utveckla ögondroppar som kan manipulera mängden ADH i ögat och de signaler som hormonet skickar till SCN. På så sätt kan kroppen luras att antingen bli trött eller pigg och därmed förhindra att du drabbas av jetlag.

Annons
Annons

Läs också: Lär dig koppla av på smestern 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.