Trötthet gör dig mindre attraktiv – privat och på jobbet

Att för lite sömn är dåligt för hälsan vet de flesta. Men om dina sena nätter dessutom gör att du ser trött ut kan det påverka dig negativt såväl privat som i arbetslivet, visar en ny avhandling från Stockholms universitet.

Publicerad den: 2015-06-17
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

– Det finns mycket forskning på hur sömnbrist ger negativa effekter på individer som inte sovit, men mindre om hur omvärlden uppfattar någon som ser trött ut. Vi ville få svar på om personer som ser trötta ut även riskerar att utvärderas ofördelaktigt av andra, säger Tina Sundelin som skrivit avhandlingen, i uttalande på universitetets hemsida.

Och det var precis vad som hände. I sammanlagt fyra olika studier lät hon försökspersoner titta på bilder av personer som sovit olika mycket. Försökspersonerna fick sedan utvärdera hur attraktiva, hälsosamma och pålitliga personerna på bilderna var. De fick också bedöma ledarskapsförmåga, anställningsbarhet och hur gärna de ville umgås med personen på fotot. När personerna såg trötta ut bedömdes de mer negativt än när samma personer såg pigga ut. De uppfattades som mindre friska, mindre attraktiva och mindre eftertraktade som umgänge. 

Annons
Annons

Sömnen prioriteras bort

– Trots att vi alla vet att det är viktigt att sova är det många av oss som prioriterar bort några av de timmar vi behöver och istället sitter uppe och jobbar, tittar på serier eller tappar bort tid på internet. Förhoppningsvis kan de här resultaten bidra till att den nödvändiga sömnen föredras över de andra, mindre nödvändiga, aktiviteterna, säger Tina Sundelin.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • -
  Maria 2015-06-17 13:49 (4 år sen)

  Fast trötthet kan man ha av andra anledningar än att man sovit dåligt. Jag är t.ex. alltid trött pga sköldkörtel/binjureproblematik och man ser inte alltid på mig att jag är trött. Emellanåt har jag tydliga ringar under ögonen som beror på binjuretröttheten. Men i övrigt ser jag frisk ut fast jag alltså är konstant trött och inget jag kan sova bort.

  Det är ju tråkigt att man är så pass ytlig att dömer en människa efter hur de ser ut och ratar en person som skulle kunna vara sjuk..

 • Avatar Olof palme 2015-06-19 20:57 (4 år sen)

  Att prioritera serier före gymnasiet och dess invånare är ett mycket bra val. Att sedan pekas ut som oattraktiva är något som vidarebefordras till Intresseklubben. För att personen i fråga kan inte få straff av en gratisjury :'D.

  Hey hey. Men det är en annan sak på högskolan, där kan man ha utbildning till användning.

 • Avatar Nikka 2015-08-12 14:51 (4 år sen)

  Hej!
  Jag tycker att Ni kan ta upp effekten av sömnstörningar som beror på störningar i våra bostäder som beror på dålig ljudisolering så man väcks av spolande toaletter, grannars oljud, affärverksamheter oljud i lokaler angränsande till lägenhet, trafik, vägtrummor som orsakar högreljud när tomma lastbilar skramlar över dem nattetid (eller dagtid med).


Annons
Annons
Annons
Annons
Annons