Nyhet | Sömnlöshet

Sömnsvårigheterna har fördubblats

Svenskarna får allt svårare att sova, och värst är det för unga kvinnor. Mer än var tionde person i landet har sömnproblem, visar en ny sammanställning gjord av Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet.

Publicerad den: 2015-04-01
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

Sömnproblemen har fördubblats de senaste trettio åren. Hos männen har problemen ökat från 10 till 20 procent och hos kvinnorna från 15 till 30 procent. Allra störst ökning syns i gruppen unga kvinnor, mellan 16 och 24 år, rapporterar SVT. För trettio år sedan hade 8 procent av dessa kvinnor sömnproblem, nu har den siffran mer än tredubblats till 26 procent.

– Jag tror att det ställs väldigt hårda krav i dag på yngre tjejer. Man ska lyckas. Man ska vara duktig i skolan, man ska se ut på ett visst sätt, man ska hitta ett jobb vilket kanske är svårt att hitta. Det här är krav som bidrar till ökad stress och därmed till sömnproblem, säger Helena Schiller, doktorand på Stressforskningsinstitutet, till SVT.

Modern teknik leder till stress

Hon tror också att den stora ökningen av sömnproblem hos både kvinnor och män delvis beror på vårt uppkopplade samhälle.

Annons
Annons

– Det handlar om 24-timmarsamhället som gör att man kan vara uppkopplad dygnet runt och globaliseringen som suddar ut dag och natt genom att man kan arbeta mot länder som ligger i en annan tidszon än vår. Tekniken gör att man kan vara tillgänglig när som helst helt enkelt.

Varför just kvinnor påverkas mer än män kan ha flera orsaker. Ett större ansvar för hem och familj, tillsammans med hormonell påverkan som menstruation, barnafödande och klimakteriebesvär är alla faktorer som kan störa sömnen.

Insomni

Alla kan ha perioder av sömnsvårigheter men för att problemen ska klassas som insomni, den medicinska termen, måste man ha problem med sömnen minst tre gånger per vecka i minst tre veckor i sträck och sömnsvårigheterna ska även ge problem under dagtid. 

Annons
Annons

Har du svårt att sova?

Vad beror det på för din del? Kommentera gärna direkt under artikeln.


Annons
Annons
Annons