Sömnmedel kan leda till minnesskador

Lugnande medicin och sömnmedel kan ge permanenta minnesskador hos äldre, det visar ny studie rapporterar finska medier.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2014-05-28
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Studien har genomförts vid Åbo universitet där forskarna har undersökt effekten av långvarigt bruk av sömn- samt lugnande medel hos äldre.

Resultaten visar att medicinerna kan leda till försämringar ibland annat närminnet, vid förståelsen av tid och rum samt vid planering av aktiviteter.

Enligt forskaren Juha Puustinen visar studien att biverkningarna fanns kvar sex månader efter avslutad medicinering, vilket pekar på att skadorna kan vara permanenta. Studien visar också att de personer som använt sömnmedel länge även hade fler depressionssymtom jämfört med personer i kontrollgruppen.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2014-05-29 10:22 (7 år sen)

  Tack Inga Berg!

  Då kan jag med gott samvete fortsätta med Imovane.

 • Avatar 2014-05-29 08:45 (7 år sen)

  Jag blev tvungen att ta till sömntabletter till sist för att kunna sova, dels en man som snarkade och inte tog hänsyn till att även jag behövde sova, därtill ett stressigt arbete med omänsklig arbetsbelastning och mobbning och 3,5 timmars resväg till arbetet. Till slut hamnade jag i både depression och utmattning. Jag är nu en lycklig pensionär utan både snarkande man och otrivsamt jobb, men sömnen har aldrig återvänt, Jag har tagit sömntablett 1/2 Zopliklon varje kväll under säkert 20 år och sover gott, minnet sviker ibland men inte mer än vanlig vid 70 år.

 • Avatar Tidigare användare 2014-05-28 22:33 (7 år sen)

  Ja, och om man inte får sova så skadas hjärnan !
  Dessa rön som kommer så ofta att man till slut får vara sin egen specialist !

 • Avatar Tidigare användare 2014-05-28 20:48 (7 år sen)

  Jag har använt Imovane 5 mg i mer än 25 år och har inte sett någon försämring av minnet. Är snart 80 år och deltar i minnestävlingar som bl,a Vetgirig.nu. Om jag någon gång dricker alkohol somnar jag utan tablett, men vaknar efter 2-3 timmar och kan inte somna om. Då blir det jobbigt nästa dag, men inte med minnet.
  Inga Berg

 • Avatar Tidigare användare 2014-05-28 16:34 (7 år sen)

  Men hur vet man att det är sömnmedlen som orsakar depressionen? Kan det inte lika gärna vara så att deprimerade ofta tar sömnmedel? Så är det i alla fall med mig,
  Elsa Magnuson