Sömnbrist kan leda till fetma

Det blir svårare att motstå signaler om mat i hjärnan efter en natts sömnbrist.

Karin Nordin, Redaktör
Publicerad den: 2014-05-21
Författare: Karin Nordin, Redaktör

Annons

Fjorton friska normalviktiga män utan sömnbesvär fick vid två olika tillfällen tillbringa ett dygn i ett forskningslaboratorium. Vid det ena tillfället var de vakna under hela dygnet, den andra gången sov de i drygt åtta timmar under natten.

Försökspersonerna fick göra ett test för att bedöma förmågan till kontroll och impulsivitet i förhållande till mat. De fick se ord och vissa var förknippade med mat. Därefter skulle de inom en sekund innan nästa ord visades, trycka på en knapp om ordet de just sett inte var ett livsmedel.

Det var stora skillnader mellan de båda testomgångarna. Efter den sömnlösa natten tryckte personerna betydligt oftare på knappen även när matord visades jämfört med efter natten med normal sömn.

Annons
Annons

Enligt forskarna är detta ett tecken på att det blir svårare att hålla igen när man utsätts för matsignaler om man lider av sömnbrist, skriver Upsala Nya Tidning.

Känner du igen det här? Äter du mer när du sovit lite? Kommentera artikeln direkt här nedan.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Birgitta J 2014-05-21 19:52 (6 år sen)

    Stämmer till 100% på mig!
    Tänker: äter jag lite blir jag pigg!

  • Avatar Eva E 2014-05-21 23:02 (6 år sen)

    Stämmer bra, jag är alltid mycket mer hungrig och sugen på mat och sötsaker när jag är trött. Det är också svårare att tänka bort suget och hungern.


Annons
Annons
Annons