Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Sömnbrist får din hjärna att äta sig själv

Utan sömn så kommer dina celler sakta men säkert förtära kopplingarna i din hjärna. Och nu avslöjar ny forskning hur illa det kan gå.

Lovisa
Publicerad den: 2017-06-07

Annons

Varje natt när du sover pågår också ett stort utrensningsarbete under ditt kranium. Det är då speciella immunceller som rensar ihjärnan genom att ta bort avfallsämnen och sålla bort onödiga kopplingar när du sover. Men utan sömn blir det fel i städarbetet. Det har italienska forskare just upptäckt.

Möss hölls vakna i fem dagar

För att komma fram till resultaten undersökte forskarna bland annat hjärnorna tillhörande möss i tre olika grupper. Den första gruppen fick sova så länge de ville. Den andra gruppen hölls vakna under åtta timmar för att efterlikna det som händer när vår sömn uteblir under en viss period. Den tredje gruppen utsattes för kronisk sömnbrist och berövades sin sömn under fem dagar :( 

Sömnbrist leder till demens

Det som hände var att de specifika cellerna reagerade på sömnlösheten. Hos de utvilade mössen var de celler som har uppgiften att sålla bort gamla kopplingar, aktiva i sex procent av hjärnans synapser – de punkter där hjärncellerna möts.

Annons
Annons

Hos de möss som förlorat en del av sin sömn var dessa celler aktiva i åtta procent av synapserna, medan kronisk sömnbrist ledde till att cellerna städade bort i hela 13,5 procent av synapserna.

Mest oroande var dock att de möss som utsattes för kronisk sömnbrist hade mer aktiva mikrogliaceller – den typ av celler som forskarna under en lång tid kopplat samman med en rad olika hjärnsjukdomar, bland annat Alzheimers.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.