Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Sömn håller hjärnan frisk

Nu kommer ytterligare en studie som visar att sömn är viktigt för hjärnans välbefinnande. Forskning från Uppsala universitet visar nämligen att man hos friska unga män redan efter en natts sömnbrist kan uppmäta samma förhöjda koncentration av substanser i blodet som efter akut hjärnskada.
Annons

15 män deltog i studiens två delar. I ena fallet fick de vara vakna under en hel natt, medan de i det andra fallet sov runt åtta timmar.

– Vi fann att en natt med total brist på sömn följdes av förhöjda blodkoncentrationer av NSE och S-100B. Blodnivåer av dessa ämnen stiger vanligtvis efter en akut hjärnskada. Därmed indikerar våra resultat att en natts sömnbrist kan öka risken för förlust av nervceller. En alternativ förklaring för våra fynd kan vara att sömnbrist försämrar blodhjärnbarriärens funktion, förklarar sömnforskaren Christian Benedict, vid Institutionen för neurovetenskap, Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2014-01-8 16:22 (10 år sen)

    Som artikeln säger betr.blodhjärnbarriären, är det just detta fenomen jag som MS-sjuk känner av otroligt starkt.
    Bromsmedicinen Tysabri ger ett visst skydd - upplever jag.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.