Så gör du för att sova bättre

Att reda ut orosmoment innan man går till sängs är viktigt för en god natts sömn menar forskare i en ny studie. Själva oron för sömnbrist kan orsaka långvariga problem.

Publicerad den: 2014-10-06
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

I studien jämfördes personer som haft problem med sömnen under en längre tid. Här såg forskarna att de som fortsatte att sova dåligt var mer bekymrade för sin sömn än personerna som började sova bra igen.

– Den som är väldigt orolig för sin sömn tycks inte spontanläka i fråga om sömnen. Vården måste fånga upp detta och förbättra behandlingsmetoderna, säger Annika Norell Clarke, psykolog och författare till doktorsavhandlingen vid Örebro universitet, till TT.

Att kunna sköta jobbet bra, eller vara en god förälder, var några av de vanligaste orostankarna bland deltagarna i studien. En behandlingsmetod kan vara att reda ut orosmomenten innan man går och lägger sig, menar Annika Norell Clarke.

Annons
Annons

– För många människor är det så att enda tillfället man har tid att tänka i lugn och ro är efter att man har gått och lagt sig. Då är det mörkt och tyst och inget som distraherar. Då kommer oron och så blir det svårt att somna, säger Annika Norell Clarke till TT.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Margit 2017-06-7 19:12 (2 år sen)

    Jag läste artiklen och det är ett jätte viktigt område som glöms bort inom vården. Men jag undrar över hur lång tid med bra sömn som behöves för att hjärnan har återhämtat sig efter år av dålig sömn? Skulle vara bra för den som sover dåligt att få lite hopp om situationen förbättras.

  • Avatar Loanna Dao 2017-10-11 22:06 (2 år sen)

    kan ni tala för mig hur kan man vårda en som drabbas av pankreatit ?

  • Avatar Loanna Dao 2017-10-11 22:48 (2 år sen)

    kan ni tala för mig hur kan man vårda en som drabbas av pankreatit ?


Annons
Annons
Annons