Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Barn med sömnproblem får medicin med osäkra biverkningar

Barn och unga med adhd får allt oftare hormonet melatonin utskrivet mot sömnsvårigheter. Men medlet är inte testat på barn och vilka biverkningar det ger är ännu oklart. Professor Ingeborg Hartz menar att långtidsbruk av medicinen skulle kunna påverka barnens könsutveckling och fertilitet.
Annons

Melatonin finns naturligt i våra kroppar och påverkar vår dygnsrytm, högre halter av hormonet gör det lättare att somna. Melatonin är vanligt som behandling av barn och unga med sömnproblem till följd av adhd. Enligt siffror som Socialstyrelsen har tagit fram åt Ekot har melatoninbruket åttafaldigats bland pojkar mellan 10 och 17 år under åren 2006 till 2014. Detta oroar professorn Ingeborg Hartz vid norska folkhälsoinstitutet.

Annons
Annons

– Melatonin är inte formellt godkänd för barn och det beror på att man inte har studier på effekt, men inte heller på biverkningar bland barn, säger Ingeborg Hartz till Ekot.

Undersöker långtidsbruk av melatonintillskott

Hartz leder en ny studie som undersöker hur barn tar melatonintillskott, med fokus på långtidsbruk. En tredjedel av de norska barn och unga som får läkemedlet en gång får det sedan utskrivet regelbundet under flera års tid, vilket kan innebära risker.

Annons
Annons

– Det som det har varit lite diskussion om är om det kan påverka könsutveckling och reproduktionsförmåga i och med att man har sett sådana effekter genom att ge melatonin till djur, säger hon.

Ingeborg Hartz tror visserligen att melatonin kan fungera väl för enskilda barn men hon vill se en diskussion kring läkemedlet när förskrivningen nu ökar så markant. Och hon menar att exempelvis avslappningsövningar eller justeringar av tidpunkten för när barnet tar sin medicin kan vara alternativ till melatoninanvändning.

– Adhd-medicin är ju ett centralstimulerande medel som kan ge biverkningen att man blir mindre trött. Många kan nå effekt genom att justera tidpunkten för när de tar medicinen, så det finns mycket annat man kan pröva innan man använder medicin för att justera sömn, säger Ingeborg Hartz.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Har du eller ditt barn fått melatonin mot sömnsvårigheter? Vad är dina erfarenheter? Kommentera gärna direkt under artikeln. 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons