Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Mer sömn – mer lön

Vi vet att sömnen är viktig för vår hälsa. Men bättre sömn kan också leda till högre inkomst, enligt en ny studie.
Annons

Denna slutsats har forskarna kommit fram till sedan de sett att personer bosatta i en och samma tidszon sover olika länge. Klockan är alltså lika mycket i hela tidszonen men ju längre västerut en person bor, desto senare går hen och lägger sig eftersom solen går ner senare där. Med mindre sömn presterar vi också sämre, och när forskarna jämförde lönerna i öst och väst märktes skillnader. 

Bättre sömn ger 5% högre lön

– Om solen går ner en timme tidigare leder det till att du sover i snitt en timme extra i veckan och det blir ungefär en löneskillnad på fem procent, säger ekonomen Jeffrey Schrader som gjort studien, till Sveriges Radio.

Annons
Annons

Studien pekar på att förhållandet mellan sömn och inkomst är detsamma inom olika åldrar, kön och yrkesgrupper. 

– Alla reagerar på samma sätt, säger Jeffrey Schrader.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2017-12-4 22:20 (5 år sen)

  Jag har kronisk insomni efter strålning av en oupptäckt,sedermera ,elakartad hjärntumör,vilken under strålning orsakade min sömnoförmåga.
  Jag har nu överlevt denna hjärntumör med 25 år & tagit sömnhormon i snart 20 år,vilka nu inte hjälper,så jag har nu hört av SS sömnlabb,att det skulle komma ett nytt preparat,som kostar 4.000 kr / 30 tabletter,utom högkostnadsskyddet.
  Jag är förtvivlad över denna höga kostnad & förstår inte varför ljusterapi för sömn & deppressioner lagts ned i hela vg.regionen,då prof.Hedner påSS ,bad mig sätta ut alla mediciner i tre dygn,då jag blivit tolerant mot Stilnoct,nu även mot Imovane & Iktorivil.

 • Avatar 2015-08-12 15:38 (8 år sen)

  Den som störts av övergrepp i uppväxten, även väckts för sådana nattetid, får också ett sämre liv som vuxen med både hälsa, jobb/karriär om personen inte blir sjukpensionär med allt vad det innebär socialt och ekonomiskt förutom den försämrade allmän hälsan.

  Utbrändhet, kroniskt trötthetssyndrom mm. OCH dålig sömn och inkomst

 • Avatar 2015-08-12 15:07 (8 år sen)

  Hej!
  Jag tycker att Ni kan ta upp effekten av sömnstörningar som beror på störningar i våra bostäder som beror på dålig ljudisolering så man väcks av spolande toaletter, grannars oljud, affärverksamheter oljud i lokaler angränsande till lägenhet, trafik, vägtrummor som orsakar högreljud när tomma lastbilar skramlar över dem nattetid (eller dagtid med).


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons