Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Kort- och långsovare riskerar fetma

Unga kvinnor som sover kort eller lång tid har högre risk för att utveckla fetma. Att gå över till normala sovtider kan bromsa en viktuppgång.
Annons

Allra bäst är att sova normalt hela tiden. Det visar en ny studie hos 5000 kvinnor i Uppsala. Vid två tillfällen med tio års mellanrum, fick de besvara en enkät med frågor om bland annat sovvanor, längd, vikt och midjevidd och om olika livsstilsfaktorer.

Under de tio åren gick de flesta av kvinnorna upp i vikt, oavsett hur de sov, skriver Upsala Nya Tidning. Men bland kvinnor under 40 år vid studiestart var viktuppgången mycket större bland kort- och långsovare, jämfört med dem som brukade sova sex till åtta timmar per natt. Bland de som sov lite eller mycket hade var tredje fått fetma efter studietiden. I gruppen normalsovare var det färre än var tionde person.

Kortsovare som övergick till normala sömntider under de tio åren hade mindre ogynnsam viktutveckling än de som fortsatte sova lite.

Annons
Annons

Vad viktuppgången beror på svarar studien inte på.

Hur många timmar sover du per natt? Kommentera artikeln direkt här nedan.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.