Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Hjärnan rensar bort gifter med hjälp av sömn

En ny studie visar att hjärnan ”sköljer” ut giftiga biprodukter medan vi sover. En livsviktig funktion som skulle kunna förklara varför människor sover bort en tredjedel av livet.
Annons

– Hjärnan har bara en begränsad energimängd att tillgå och det verkar som att den måste välja mellan två funktionella tillstånd, vaken och medveten eller sovande och städande. Man kan se det som när man har fest hemma. Man kan underhålla gästerna eller städa, men det går inte att göra båda samtidigt, säger Maiken Nedergaard som tillsammans med hennes sömnforskarkolleger på University of Rochester i New York hittat vätskefyllda kanaler i hjärnan som för bort toxiner vid sömn.

Hjärnkanalerna transporterar metaboliska avfallsprodukter vi samlat på oss under dagen i form av hjärn-ryggmärgsvätska och är tio gånger mer aktiva under sömnperioder. Nu behövs ytterligare forskning för att avgöra om och hur upptäckten kan bidra till kampen mot Alzheimers, Parkinsons, demens och andra hjärnsjukdomar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons