Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ge tonåringar sovmorgon – då kan betygen förbättras

Sömnbrist kan ge koncentrationssvårigheter, nedstämdhet och sämre inlärningsförmåga och det leder också till att trötta elever får sämre resultat i skolan. En lösning på detta skulle kunna vara sovmorgon, menar amerikanska forskare.


Publicerad den: 2017-09-11

Annons

– Sömnen är en förutsättning för att inlärning ska ske, säger John Axelsson, professor i sömnvetenskap vid Stockholms universitet.

Amerikanska studier visar att elever som får börja skoldagen lite senare än normalt, alltså vid halv nio eller nio, blir lugnare, får ökad koncentrationsförmåga och högre betyg. Det skulle alltså kunna vara en billig åtgärd för att höja resultaten i skolan menar man.

– Det finns en klar biologi bakom när vi vill gå och lägga oss och när vi är beredda att somna gott och den rytmen ändrar sig under livets gång. Vid puberteten infaller tendensen att vilja sova senare än i vuxenlivet. Så det är faktiskt svårare för en tonåring att gå och lägga sig och somna jämfört med vad det är för en äldre människa, säger Marianne Ors barnneurolog och överläkare vid neurofysiologiska kliniken vid Skånes universitetssjukhus till forskning.se.

Annons
Annons

Inte bara positivt med sovmorgon

Dock kan sovmorgon ge negativa effekter. I de uppföljande studierna, som tyvärr är få, visar det sig att eleverna går och lägger sig ännu senare när de får sova längre på morgnarna, vilket i sin tur kan förvärra ungdomarnas sömnproblem. Att sluta senare på dagen kan också påverka menar Marianne Ors.

– De amerikanska studierna verkar tala för att skolorna ska börja senare på morgonen. Men då måste skolan sluta senare på dagen och tonåringars prestationer är inte de bästa på eftermiddagarna. Det är ju heller inte alla tonåringar som har problem att gå upp på morgonen, säger hon till forskning.se.

Annons
Annons

    Källor

  • forskning.se - http://www.forskning.se/2017/09/07/somnbrist-stor-studierna/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.