Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Sömnlöshet

Förslaget: Inga lektioner före halv nio

Tonåringar lägger sig allt senare om kvällarna, trots att sömnbehovet ökar under puberteten. Något behöver göras, menar sömnforskare, och föreslår senarelagd skolstart.

Publicerad den: 2014-11-10
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

Inga lektioner före klockan halv nio – det skulle kunna vara lösningen på problemet om man får tro amerikanska forskare. Under flera års tid har en forskargrupp följt nästan hundra barn. Studien visade att nioåringarna i regel somnade vid halv tio, elvaåringarna somnade en halvtimme senare och femtonåringarna ytterligare drygt en halvtimme därpå. Men sömnbehovet ökar under puberteten och ungdomarna borde sova mer, anser forskarna. Därför rekommenderar numera den amerikanska barnläkarakademin att skolstarten för ungdomar förläggs till tidigast klockan halv nio på morgonen.

Torbjörn Åkerstedt är sömnforskare vid Karolinska institutet och Stockholms universitet. Han säger till Vetenskapsradion att det kan vara en väg att gå, men att forskarna behöver mer på fötterna.

– Jag tror absolut att man ska göra ett försök på ett urval av skolor under en längre period för att se så att det inte bara blir så att eleverna följer med och senarelägger allting. Men ett antal försök borde det vara värt.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Torbjörn Åkerstedt tror att tonåringars allt senare sovtider till ungefär lika stor del handlar om biologi som om dåliga vanor. 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons