Brist på sömn ökar risk för infektion

En enda vaknatt kan försämra den bakteriedödande förmågan hos vita blodkroppar i immunförsvaret.

Karin Nordin, Redaktör
Publicerad den: 2014-05-30
Författare: Karin Nordin, Redaktör

Annons

Sexton friska unga män fick vid två olika tillfällen tillbringa en natt i ett laboratorium. Ena gången var de vakna hela natten, andra gången sov de cirka åtta timmar. På morgonen togs blodprover och så kallade neutrofiler undersöktes, alltså en sorts vita blodkroppar som är viktiga i immunförsvaret.

Mängden neutrofiler i blodet var mycket högre efter vaknatten än efter natten med normal sömn. Men det visade sig att benmärgen hade släppt ut fler omogna neutrofiler till blodet, och att dessa inte vara lika bra på att ta hand om smittämnen som de mogna blodkropparna.

– När neutrofiler kommer i kontakt med bakterier och andra smittämnen släpper de ut så kallade syreradikaler för att döda dem. Efter vaknatten var dock neutrofilernas förmåga att snabbt släppa ut syreradikaler betydligt sämre än efter natten med normal sömn, säger Mia Phillipson, professor vid Uppsala universitet till Upsala Nya Tidning.

Annons
Annons

Detta skulle kunna vara en förklaring till ett samband mellan sömnbrist och infektion.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tora 2014-06-1 21:32 (6 år sen)

  Detta vet jag sedan unga år!
  Sov med "halvt öga öppet" hela uppväxt åren p.g.a rädsla för sexuellaövergrepp som kunde hända just nattetid!
  Summan blev dåligt immunförsvar. Mycket halsinfektioner, förkylningar som satt och sitter i dubbelt så länge än för andra, samma med maginfluensor etc. Mycket problem i underlivet med svamp.
  Sömnen och trygg sömn är mycket viktig för immunförsvarets funktion liksom för förmågan att ta upp vitaminer och mineraler - märkte jag för mitt hår bara gick av till slut. Överspänd muskulatur tror jag även är en av orsakerna, som de ju blir när man inte sover ordentligt!
  Tack för ordet!

 • Avatar 2014-07-5 00:46 (5 år sen)

  Varför är det då så svårt att få sömnmedicin utskrivet okej bäst utan men ingen är sämre än hjälpmedel , fast beroende är så farligt bättre med lyckopiller med utsättningssymtom.
  Tack för skräckbilden .........


Annons
Annons
Annons