Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Bättre att åldras i storstan

En ny svensk studie visar att man åldras bättre i storstäder jämfört med mindre orter. I storstaden är färre feta, majoriteten sover bättre och håller slutledningsförmågan i trim.

Publicerad den: 2014-11-17

Annons

Den omfattande studien, där Stockholm representeras av äldre boende på Kungsholmen, visar att 84 procent anser att de lever ganska bra eller mycket bra.

- Som helhet verkar de äldre ha ett bra liv. Ganska få röker eller överkonsumerar alkohol, många motionerar regelbundet, få känner sig ensamma eller nedstämda, säger professor Johan Berglund som leder projektet Snac, Swedish national study on aging and care, i Blekinge, till Dagens Nyheter.

Snac-projektet startade 2001 på initiativ av regeringen och berör åldrande samt vård och omsorg av äldre, från 60 år och uppåt. Fler än 8 000 personer har valts ut för att genomgå medicinska undersökningar, psykologiska tester samt intervjuer. Just nu sker en ny datainsamling som kommer att avslutas under nästa år.

Annons
Annons

 - Det är nu det börjar bli riktigt intressant. Det mönster vi ser – lite förvånande – är att det är bättre att åldras i storstaden, säger Mårten Lagergren till Dagens Nyheter.

Mårten Lagergren är docent och nationell samordnare, dessutom deltar han själv i studien.

Exempelvis är endast 13 procent av männen och 16 procent av kvinnorna kraftigt överviktiga i storstaden, på mindre orter är motsvarande siffra 16 respektive 23 procent. Studien visar även att 78 procent i storstaden, jämfört med 56 procent på småorter, är helt oberoende när det gäller att handla, laga mat och åka kollektivt.  

Tanken med projektet är att rusta samhället för att ta hand om den stora ökningen av antalet äldre under 2020-talet.

Annons
Annons

- Det blir utan tvekan en utmaning för samhället när 40-talisterna blir 85, för Kungsholmens del händer det i slutet av 2020-talet. Vi kommer att kunna ge mycket bra råd om hur äldrevården ska ordnas, säger Mårten Lagergren till Dagens Nyheter.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2014-11-18 13:00 (9 år sen)

    Är Kungsholmen en representativ stadsdel för sveriges storstäder! Resultaten hade med största säkerhet blivit annorlunda med ett annat och bredare urval.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.