Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Allt mer sömnmedel säljs i Sverige

Användandet av sömnmedel har aldrig varit högre i Sverige. Störst är ökningen bland unga.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-02-06

Annons

Förra året såldes nästan 200 miljoner dygnsdoser sömnmedel i landet, visar statistik från e-hälsomyndigheten. Det motsvarar 53 dygnsdoser per tusen invånare och dag.

– Mest ökar försäljningen av melatonin, ett läkemedel som ses som lite snällare och inte är narkotikaklassat, säger Peter Salmi, utredare inom psykiatri på Socialstyrelsen.

Mest sömnmedel såldes i Västra Götaland med 60 dygnsdoser. Lägst försäljning hade Östergötland med 42 dygnsdoser. I de norra länen låg antal sålda dygnsdoser på 47–53.

Annons
Annons

– Regionala skillnader finns alltid, i det här fallet kan det bero på att det finns mer ADHD-patienter i vissa län. Dessa patienter brukar få melatonin utskrivet för sömnbesvär, berättar Peter Salmi.

Med en dygnsdos menas vad som rekommenderas för en vuxen människa att ta per dag. Beroende på vilket medel det rör sig om kan den vara olika stor.

Den mest populära typen av sömnmedel är sådana som är besläktade med bensodiazepin, som zopiklon och zolpidem. Antal dygnsdoser som skrivs ut av detta preparat har dock legat på samma nivå de senaste åren. Det som ökar är melatonin, och det främst bland unga.

Källa: TT

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.