Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Akupunktur mot sömnstörningar prövas i ny studie

Svåra sömnstörningar är växande problem. I Sverige lider nästan en fjärdedel av befolkningen av någon form av sömnstörning, exempelvis insomningssvårigheter och ofrivilliga uppvaknanden under nätterna mer än tre gånger i veckan.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2014-03-24

Annons

Idag anses kognitiv beteendeterapi, KBT, vara den mest effektiva icke farmakologiska behandlingen för att ändra sömnbeteende. Metoden passar dock inte alla och i en pågående studie på Akademiska sjukhuset utreds nu om öronakupunktur kan vara ett alternativ.

Målgruppen för studien är personer som haft svåra sömnproblem under minst ett halvår och medicinerat med vanligt förekommande sömnpreparat. Studien är randomiserad vilket innebär att
patienterna slumpvis hamnar i en av två grupper, en som får KBT och en som får akupunktur.

Intresset för nya behandlingsalternativ har ökat på senare år. Statens Beredning för Medicinsk Utvärdering och Läkemedelsverket har efterlyst
mer forskning på icke-farmakologiska behandlingsmetoder för att undvika läkemedelsberoende.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2014-03-25 11:07 (10 år sen)

    Akupunktur är den enda behandling som hjälpt mig för mina sömnproblem, bortsett från sömnmediciner (som inte är kul att vara beroende av). Dock ska man gå till en "riktig" läkare inom den gamla läran inom traditionell kinesisk medicin (TCM) och inte någon sjukgymnast eller en västerländsk version av akupunktur som behandlar symptomen istället för grundproblemet. QiQong rekommenderas också.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.