Akupunktur mot sömnstörningar prövas i ny studie

Svåra sömnstörningar är växande problem. I Sverige lider nästan en fjärdedel av befolkningen av någon form av sömnstörning, exempelvis insomningssvårigheter och ofrivilliga uppvaknanden under nätterna mer än tre gånger i veckan.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2014-03-24
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Idag anses kognitiv beteendeterapi, KBT, vara den mest effektiva icke farmakologiska behandlingen för att ändra sömnbeteende. Metoden passar dock inte alla och i en pågående studie på Akademiska sjukhuset utreds nu om öronakupunktur kan vara ett alternativ.

Målgruppen för studien är personer som haft svåra sömnproblem under minst ett halvår och medicinerat med vanligt förekommande sömnpreparat. Studien är randomiserad vilket innebär att
patienterna slumpvis hamnar i en av två grupper, en som får KBT och en som får akupunktur.

Intresset för nya behandlingsalternativ har ökat på senare år. Statens Beredning för Medicinsk Utvärdering och Läkemedelsverket har efterlyst
mer forskning på icke-farmakologiska behandlingsmetoder för att undvika läkemedelsberoende.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • jag
    E. 2014-03-25 11:07 (6 år sen)

    Akupunktur är den enda behandling som hjälpt mig för mina sömnproblem, bortsett från sömnmediciner (som inte är kul att vara beroende av). Dock ska man gå till en "riktig" läkare inom den gamla läran inom traditionell kinesisk medicin (TCM) och inte någon sjukgymnast eller en västerländsk version av akupunktur som behandlar symptomen istället för grundproblemet. QiQong rekommenderas också.


Annons
Annons
Annons