Forum Sömnlöshet


Forumtråd: Sömntabletter och antidepressiva tabletter, krockar de?

Hej, jag har ofta svårt att somna. Ibland har jag mycket att tänka på men oftast är min sömnbrist resultatet av ett extremt flexibelt schema eftersom jag bara har en lektion i veckan på ett universitet. Jag tar testat att vara uppe hela natten, sova bara en liten stund mitt på dagen, röra på mig mera; det verkar inte funka dock. Jag går sedan ett år tillbaka på antidepressiva tabletter (Sertralin Bluefish, billigare alternativ för Zoloft) som har funkat riktigt bra men jag undrar om det går att ta sömntabletter även fast jag redan tar antidepressiva tabletter? Krocker medicinerna på något sätt?
 
Mvh Mia.

Att inte sova vettigt, regelbundet och tillräckligt varje natt är din "största" fiende vad gäller din depression och kan i värsta fall leda till psykos! Sömntabletter "krockar" inte med antidepressiva... Du borde även prata med den som skriver ut dina piller! Ta hand om Dig!!!


SSRI LM kan även i sig ge sömnlöshet. Prata med din läkare om dina sömnsvårigheter.


Som redan har sagts så går det bra att kombinera sertralin med sömnmedel. Hur länge har du använt sertralin? Om du mår bra av dem tycker jag nog att du ska fortsätta med dem. Eventuella biverkningar brukar försvinna när kroppen har vant sig. Ssri är så mycket bättre än de gamla tricykliska preparaten och många är de som haft stor hjälp av dem. Synd att de ibland beskrivs som bemängda med en massa konstiga biverkningar. Men vad vet jag.
Ett problem med insomningstabletter är att de är vanebildande och mycket besvärliga att bli av med särskilt om man tagit dem regelbundet. Propavan som är en sömntablett att sova på hela natten upplever många att de blir tunga i huvudet av dagen efter. Kan eventuellt fungera med så liten dos som möjligt och att man tar dem minst en timme innan läggdags. T o m två timmar innan kan vara bra. Dessa tabletter lär inte vara vanebildande. Det är a och o att sova och sova bra helst men det är lättare sagt än gjort att bli av med. Att ha så regelbundna vanor som möjligt är alltid bra samt att röra på sig ordentligt varje dag. Men, men, inte säkert att det fungerar ändå. Särskilt inte om det är något annat som spökar och stör. Prata som sagt med läkare om sömnproblemen. Själv tycker jag att citalopram (ett annat ssri-preparat) är snälla och bra. Eventuellt kanske du kan gå över till dem för att se om sömnproblemen blir bättre. Utifallatt sertralin skulle vara påverkande negativt på din sömn.


Har haft dålig sömn de senaste åren, somnar men vaknar efter några timmar och sen kan jag inte somna om. bad därför min läkare att få insomningstabletter. Läkaren skrev ut ett recept på 30 tabl. Jag tog dem bara om  jag skulle göra något särskilt nästa dag eller stiga upp tidigt. När de var slut efter flera månader så bad jag igen att få ett recept men fick då höra att insomningstabl är vanebildande, fick i alla fall 30 st igen. Men vad är det!!! Jag är 70 år och vad skulle det göra om jag blev beroende, jag skulle i alla fall få sova och känna mig stark nästa dag. Enligt vad jag läst är det sämre att inte få sova. Jag har bekanta som har stående recept och blir inte ifrågasatt. Jag tar ingen annan medicin. Är det så olika på läkare?    


Alltså, sömnproblem kan ha många orsaker, varav EN av dem kan vara SSRI (sömnlöshet är en vanlig biverkan, mer än 1/10). Biverkningar är vanliga och betyder inte att man måste avsluta sin behandling.

Amlm: Att sömntabletter är vanebildande betyder att man måste öka dosen för att få samma effekt, och kan leda till abstinensbesvär. Läkemedelsberoende är relativt vanligt och är något som bör undvikas pga lidande för patienten. Att vara restriktiv med förskrivningen av bensodiazepiner etc är alltså bara ansvarsfullt av läkaren.

Jag har själv ätit alla typer av SSRI och ävenolika läkemedel mot sömnbesvär och förstår er problematik fullt ut.


Att människan fått i sig tillräckligt och rätt näring
utan sådana kemikalier man kanske inte tål, påverkar naturligtvis hur gott man sover.

Glutamat i kryddor och mat ger somliga t ex huvudvärk.

Mjölk, havregryn, soja(mjöl) eller lök i maten kan vara lugnande.


Det är väl en läkare som skrivit ut medicinerna till dig? Alltså bör läkaren veta.
Jag har ätit både antidepressiva och sömntabletter utan problem men då har ju en läkare skrivit ut dem och följt upp dem. Ett tips är att göra samma sak.

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons