Forum Sömnlöshet


Sömnproblem

Jag har i många år tagit tabletter som Stilnoct och Imovane och Propavan men nu hjälper inte dessa tabletter längre. Jag är pensionär och kan sova längre på morgnarna tack och lov men min sömn är så ytlig att jag är helt utmattad sedan flera månader. Jag pressar mig själv till att ändå gå långpromenader men ibland klarar jag inte ens av att sitta upp. Jag har varit hos Husläkaren och dom har tagit blodprover och allt är bra. Jag undrar om det är Stilnoct och Imovane jag är så trött av? Men tar jag inte en Stilnoct och en Imovane sover jag inte alls. Jag har provat att inte ta sömntabletter och jag bara slumrade till en kort stund och sedan var jag vaken igen. Jag lyssnar på,avslappningsband och sömnband och jag har mörkt och svalt i rummet och jag har läst en hel del böcker om sömnlöshet men ingenting hjälper. Vad ska man göra? Jag fick för ett par år sedan diskbråck som tryckte på ischiasnerven och då fick jag Lyrica mot smärtan som hjälpte mycket bra och dessutom sov jag så bra. Jag har fortfarande Lyricatablettet kvar och när jag ska något speciellt och måste sova så tar jag en Lyricatablettet och sover mycket bra och vaknar utvilad och tillvaron är helt annorlunda. Men jag har läst på internet att Lyrica är ett narkotikaklassat läkemedel och jag vill ju inte bli beroende av något sådant. Men jag undrar vad är det i Lyrica som gör att jag sover skönt och djupt och vaknar utvilad? läkare har skrivit ut olika sorters antidepressiva läkemedel men inget har hjälpt. Jag är inte deprimerad. 

Jag var på en föreläsning om sömnen för några år sedan. Som jag förstod det då, om jag minns rätt, så avtar sömnbehovet med åldern. Kanske är det delvis en "åldersgrej" att du behöver sova mindre som du inte är van vid? Men sen skriver du även om ytlig sömn, vilket är ett dilemma då man inte får djupsömnen och det gör en avtrubbad dagtid.
Sömntabletter kan ju göra en beroende på så vis att effekten avtar med tiden. Kanske kan du ta paus i de mediciner du blir hjälpt av en tid för att senare återigen få en bättre sömn?
Hoppas du har en bra läkare du kan bolla ideér med angående din medicinering. Ibland behöver man mediciner för att justera sömnbehoven och ibland kan man anpassa saker i vardagen med. T ex vilken värme man har i rummet, vilket täcke man använder om det är tillräckligt varmt eller valt och andra omständigheter.
Ibland skriver de ut antideppresiva medel mot andra symtom med.. jag fick själv t ex tryptizol mot ytlig sömn en period pga smärta. Det är en gammal antideppresiv medicin och jag hade inte depressiva symtom utan medicinen gavs mot sömnproblem med ytlig sömn pga smärta...
S k beroendeframkallande medel ger ju en avtrubbning till sist... då behöver man göra uppehåll med medicineringen för att få ut effekten igen. Därav kallas de beroendeframkallande..
Lycka till!

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons