Förhöjd risk för cancer hos kvinnor med sömnapné
Nyhet | Sömnapné

Förhöjd risk för cancer hos kvinnor med sömnapné

Kvinnor som har svår sömnapné kan ha förhöjd risk för cancer, Det enligt forskare från Göteborgs universitet, rapporterar P4 Göteborg.


Elina webb ljusare
Publicerad den: 2019-08-16
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

Sömnapné innebär att en person slutar att andas helt eller delvis under sin sömn. Det kan röra sig om ett fåtal sekunder till över en minut.

Den nya studien bygger på analyser av registeruppgifter om totalt cirka 20 000 vuxna patienter med sömnapné. Som väntat var hög ålder förknippat med förhöjd cancerrisk. Men när forskarna också tittade på andra faktorer såsom: kön, BMI, rökning och alkoholintag framkom det att ett sämre syreintag under sömnen kunde kopplas till högre cancerfrekvens. Framförallt såg man detta samband hos kvinnor, hos män var kopplingen svagare.

– Våra resultat talar för två- till trefaldigt ökad risk för cancer bland kvinnor med mer uttalad sömnapné. Det går inte att säga vilka orsaker som finns bakom sambandet mellan sömnapné och cancersjukdom, men indikationen gör att vi måste fördjupa studierna, säger Ludger Grote, professor och överläkare vid den sömnmedicinska enheten på Sahlgrenska sjukhuset, till radion.

Annons
Annons

 

    Källor

  • Sveriges radio - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=104&artikel=7280717

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons