Förhöjd risk för cancer hos kvinnor med sömnapné

Kvinnor som har svår sömnapné kan ha förhöjd risk för cancer, Det enligt forskare från Göteborgs universitet, rapporterar P4 Göteborg.


Publicerad den: 2019-08-16
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Förhöjd risk för cancer hos kvinnor med sömnapné
Annons

Sömnapné innebär att en person slutar att andas helt eller delvis under sin sömn. Det kan röra sig om ett fåtal sekunder till över en minut.

Den nya studien bygger på analyser av registeruppgifter om totalt cirka 20 000 vuxna patienter med sömnapné. Som väntat var hög ålder förknippat med förhöjd cancerrisk. Men när forskarna också tittade på andra faktorer såsom: kön, BMI, rökning och alkoholintag framkom det att ett sämre syreintag under sömnen kunde kopplas till högre cancerfrekvens. Framförallt såg man detta samband hos kvinnor, hos män var kopplingen svagare.

– Våra resultat talar för två- till trefaldigt ökad risk för cancer bland kvinnor med mer uttalad sömnapné. Det går inte att säga vilka orsaker som finns bakom sambandet mellan sömnapné och cancersjukdom, men indikationen gör att vi måste fördjupa studierna, säger Ludger Grote, professor och överläkare vid den sömnmedicinska enheten på Sahlgrenska sjukhuset, till radion.

Annons
Annons

 

    Källor

  • Sveriges radio - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=104&artikel=7280717

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2019-08-17 09:00 (20 månader sen)

    Vilka typér av cancer finns det ökad risk för?

  • Avatar Tidigare användare 2019-08-17 09:03 (20 månader sen)

    Vilka typer av cancer finns det ökad risk för?