Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Sov ikapp på helgen – det lönar sig 

 Sover du för lite under arbetsveckorna och sover sedan ut på helgerna? Bra! Svensk forskning visar nämligen att det är bra att sova ikapp under sina lediga dagar.  


Publicerad den: 2018-01-15
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

Frågan som forskarna ställde sig var hur åldern påverkar sömnlängdens betydelse för ens överlevnad. Och efter att ha studerat 43 000 svenskar kom man fram till att åldern har betydelse.  

 

Personer upp till cirka 65 års ålder påverkas mest av sömnlängden. Sover man under fem timmar eller över åtta timmar per natt har man ökad risk för att dö. Risken är dock ”måttligt förhöjd, men det är en tydlig risk”, menar Torbjörn Åkerstedt, professor i psykologi, enligt Vetenskapsradion.  

– De som har kort sovtid får inte den återhämtning som behövs. Det påverkar immunsystemet, blodfetter och blodsocker negativt vilket bland annat är kopplat till hjärt-kärlsjukdomar. Men vi har inte sett någon negativ påverkan om man sover för lite i veckorna men kompenserar det med längre sömntid på helgerna, säger han till Dagens Nyheter.

Annons
Annons

 

En tupplur kan göra susen

En tupplur på dagen kan också göra underverk, menar Åkerstedt.

– Efter 10 minuter finns mätbara fysiologiska effekter och man presterar bättre på uppmärksamhetstest. säger han till DN.

Men för att en lur på dagen inte ska störa nattsömnen bör den enligt Åkerstedt inte vara längre än 30 minuter och inte tas närmare än 6-8 timmar före nattsömnen.

Annons
Annons

  Källor

 • Vetenskapsradion - http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=406&grupp=12718&artikel=6849079
 • Dagens Nyheter - https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2018-01-19 02:17 (5 år sen)

  Skulle man öka sin dödlighet för att man sover mer än exakt åtta timmar per dygn..? Idioti. Människor har olika sömnbehov. Inte dör man lättare för att man sover nio timmar per dygn, eller tio eller elva...
  Jag har ännu inte lyssnat på radioprogrammet men om det överhuvudtaget liknar denna märkliga artikel så är det slöseri med tid.

 • Avatar Elina Mattsson 2018-01-17 11:58 (5 år sen)

  Hej Vicky!
  Vad tråkigt att du tycker det. Tyvärr hade ett ord fallit bort i meningen, men detta är nu fixat. Bra att du är på tårna! Tack för det. Allt gott / Elina

 • Avatar Tidigare användare 2018-01-16 10:33 (5 år sen)

  Hej Vicky,

  Det står "Sover man under fem timmar eller ÖVER åtta timmar per natt...", så var inte orolig, du sover bra med dina 8 timmar. :)

 • Avatar Tidigare användare 2018-01-15 23:26 (5 år sen)

  Jag tycker att det var intressant!

 • Avatar Tidigare användare 2018-01-15 12:12 (5 år sen)

  Vilken dåligt skriven artikel som bara förvirrar läsaren. Hur ska man tolka meningen "Sover man under fem timmar eller åtta timmar per natt har man ökad risk för att dö"? Jag sover åtta timmar per natt, har jag en ökad risk för att dö då? Förtydliga gärna så att man förstår bättre. När ni ändå redigerar artikeln kan ni ändra "med" till "men" i Torbjörn Åkersteds cítat också så blir även det rätt.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons