Nyhet | Sömn

Så många timmar ska du sova för att må bra

Lagom är bäst, brukar man säga och det verkar också stämma när det kommer till sömnen. Att för lite sömn påverkar hälsan negativt, men det gör även för mycket sömn, det visar en studie från Seoul National University College of Medicine.


Publicerad den: 2018-06-13
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

I studien har forskarna undersökt 133 000 koreaner mellan åldrarna 40 och 69 år. Det forskarna tittade på var hur sömnens längd var kopplad till så kallade metabola syndrom som till exempel högt blodtryck, bukfetma och förhöjda sockervärden, rapporterar vetenskapsradion.

HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om dina rättigheter här!

Skillnader mellan könen

Studien bekräftar det som tidigare studier visat, att både kvinnor och män påverkas negativt av att sova mindre än sex timmar eller mer än tio timmar per natt.

Däremot verkar det som att kvinnor får fler hälsoproblem av att sova för många timmar per natt och män påverkas mer negativt av för lite sömn.

Annons
Annons

    Källor

  • Sveriges radio - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6975165

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu