Nyhet | Sömn

Ökad risk för sämre hälsa - trots att man sover ikapp på helgen

De som ofta sover för lite på vardagarna, men försöker sova ut på helgerna kan få ökad risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom eller diabetes, visar en studie. 


Publicerad den: 2019-03-01
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

sömn-sover-fötter
Annons

En studie från University of Colorado Boule visar att det inte hjälper att ta igen sömnen på helgerna, om man ändå fortsätter sova alldeles för lite på vardagarna.

HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om dina rättigheter här!

Åt mer sötsaker

I studien tittade forskarna på en grupp försökspersoner som endast fick sova fem timmar under fem dygn. Sömnbristen gjorde att de åt mer, och speciellt sötsaker.

En del av gruppen fick sedan sova ut under två dygn och sov då cirka en timme längre än normalt. Då visade det sig att intaget av sötsaker minskade. Men när försökspersonerna fick sin sömn begränsad till fem timmar igen blev dygnsrytmen förskjuten, och de började återigen äta mer.

Annons
Annons

Rabatter för dig som blir prenumerant på Netdoktors nyhetsbrev: Just nu 20% rabatt på värmedynan Heather. Läs mer och ta del av erbjudandet här »

Minskad insulinkänslighet

De fick även minskad insulinkänslighet, vilket är en välkänd riskfaktor för både diabetes och hjärt-kärlsjukdomar. De hade till och med sämre insulinkänslighet än vad kontrollgruppen som fått sova fem timmar under hela perioden, skriver SVT.

– Att de som fick sova ut två dygn fick ännu sämre insulinkänslighet än de som sov dåligt hela tiden beror antagligen på att de gick upp mycket senare. Att skjuta på den biologiska klockan så mycket är dåligt för hälsan, säger Torbjörn Åkerstedt, sömnforskare och professor vid stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet, till SVT.

Torbjörn Åkerstedt hoppas nu på framtida forskning där man genomför liknande studier som sträcker sig över fler veckor. På så sätt kanske man skulle kunna få reda på hur många dagar av återhämtning man behöver för att kompensera för en vecka med för lite sömn.

 

Annons
Annons

    Källor

  • SVT - https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/att-sova-ikapp-pa-helgerna-racker-inte

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu