Äldre känner sig piggare – trots mindre sömn 

Trots att vi får sämre sömn ju äldre vi blir så minskar tröttheten med åldern, visar en ny studie. 


Publicerad den: 2018-03-19
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Äldre känner sig piggare – trots mindre sömn 
Annons

Du kanske har upplevt att du sover sämre ju äldre du blir, detta har också tidigare forskning visat på. Men nu visar en ny studie att vi också verkar bli mer toleranta mot försämrad sömn när vi blir äldre, rapporterar SVT Vetenskap.  

– Tröttheten minskar med ökad ålder och känslan av att vara återhämtad ökar. Det kan vara en tröst att veta, säger Torbjörn Åkerstedt, sömnforskare vid Karolinska institutet, Stockholms universitet och en av forskarna bakom studien, till SVT.  

Kort om studien: 

 • I studien fick cirka 8000 personer, i åldrarna 18 till 68 år, uppge sina egna upplevelser av sömn, trötthet och utmattning under ett år 
 • Forskarna använde sig av ett svenskt hälsoregister där uppföljningar gjorts vartannat år. .  
 • Studien har publicerats i Frontiers in Psychology. 

HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om dina rättigheter här!

Äldre behöver inte lika mycket sömn

Så trots att sömnen blir sämre så kanske vi känner oss piggare, och enligt Torbjörn Åkerstedt kan detta bero att man helt enkelt behöver lika mycket sömn som äldre. Detta eftersom vi inte växer eller lär oss lika mycket som när vi är unga.  

Rabatter för dig som blir prenumerant på Netdoktors nyhetsbrev: Just nu 20% rabatt på värmedynan Heather. Läs mer och ta del av erbjudandet här »

Mindre stress kan vara orsaken

SVT har även pratat med Christian Benedict, sömnforskare vid Uppsala universitet, som har en liten annan teori.  

– Hur djupt man sover går ganska tydligt ner när man blir äldre men samtidigt upplever man mindre trötthet. Det kan vara så att stressen, prestationsångesten och antalet utmaningar man ställs inför minskar när man blir äldre och att man därför känner sig piggare trots mindre sömn, säger Christian Benedict.

Annons
Annons

  Källor

 • SVT Vetenskap - https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/vi-blir-piggare-med-aren

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2018-04-3 03:03 (3 år sen)

  Tänk på alla ni som känner er vilsna i ”svaret” på att det är en studie och den eventuellt visar något. Det är Ingen sanning utan det är mer ett vetenskapligt påstående. Som inte står emotsagd då ” sanningen” är långt mer komplicerad än så som några av er känner igen/ 50+

 • Avatar Tidigare användare 2018-03-20 00:35 (3 år sen)

  Har läst så många artiklar om att man sover mindre och kräver mindre sömn som äldre. Tyvärr har jag fått ett ökat sömnbehov (8-9 timmar eller mer) och har svårt komma upp ur sängen på morgonen. Inte trött på dagen. Vad skall jag göra för att minska sömnbehovet??? "Åttifyra"

 • Avatar Tidigare användare 2018-03-19 16:38 (3 år sen)

  För mig är det helt fel. Jag lider oerhört av dålig sömn. Hatar denna energilösheten. Men, de ynka gånger (några gånger per år ) när jag får sova 9 timmar orkar jag "vad som helst". Jag är 76 år och har lidit av dålig sömn under 15 år. Ju äldre jag blir desto sämre blir sömnen -tycks det. Jag BEHÖVER en god sömn i många timmar för att orka göra det jag vill.

 • Avatar Tidigare användare 2018-03-19 15:57 (3 år sen)

  Så skönt att man slipper vara.rädd för att bli dement om man har dålig nattsömn!

 • Avatar Tidigare användare 2018-03-19 15:03 (3 år sen)

  Som jag alltid trott!

 • Avatar Tidigare användare 2018-03-19 12:41 (3 år sen)

  Det stämmer. Har blivit förvånad över att jag efter ca 5 timmars djup sömn, kan vara så pigg! Visserligen händer det att en kvarts timme "tupplur" på dagen ibland inte sitter i vägen.
  Mildred, 88 i maj