Hej!
Jag är en 23-årig tjej som för cirka två år sedan opererade bort en cysta på, och även själva tallkottkörteln. Nu undrar jag om min kropp fortfarande kan producera eget sömnhormon melatonin eller om jag borde fråga min läkare om jag ska ersätta hormonet på något sätt? Jag undrar även om melatoninbrist kan yttra sig på fler sätt än enbart som sömnstörningar?
Med Vänliga Hälsningar
Melatonin är ett hormon som bildas i ett centralt utskott från hjärnan som kallas tallkottkörteln eller epifysen. Det är vanligt att man med åren utvecklar en cysta, en så kallad Pinealecysta.
Om cystan tillväxer och ger symtom, till exempel huvudvärk eller synstörningar kan kirurgi vara befogad. Melatonin har i vetenskapliga undersökningar visat sig ha en rad olika funktioner av vilka reglering av sömn och vakenhet är den mest kända. Melatonin är rogivande och framkallar sömn, vilket används till exempel vid långa flygresor för att motverka jetlag. Melatoninnivåerna kan påverkas av dagsljusets längd och under vinterhalvåret ökar tröttheten och risken för säsongsdepressioner. Uppföljning av individer som genomgått operation av pinealecysta och tallkottkörteln har dock inte uppvisat ökad trötthet. Melatonin kan mätas i plasma och saliv men utredningen är endast befogad om det föreligger symtom som skulle kunna bero på melatoninbrist.
Hälsningar,
Jan Lycke