Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Smärta

Underlivssmärtor - vad beror de på?

Det är vanligt att kvinnor har ont i nedre delen av buken, exempelvis i samband med menstruation. Det behöver inte vara stark smärta utan bara molvärk. Vid mer intensiv och kvarstående smärta som inte uppträder under menstid kan det vara svårt att själv förstå varifrån smärtorna kommer.


Eva Rylander
Uppdaterad den: 2022-06-02

Underlivssmärtor - vad beror de på?
Annons

Det finns faktiskt många möjligheter. Det onda kan härstamma från kvinnans underlivsorgan, från urinvägar/urinvägsinfektion, från tarmen och även från muskulaturen i buken.

Smärtor från organen i underlivet

Om det onda härstammar från livmodern eller från livmoderhalsen beror det ofta på en infektion. Det gör ont mitt i och djupt ner i underlivet. Gör det ont på djupet utåt sidorna och nedåt ljumsken, kan smärtorna komma från äggstockar eller äggledare. En orsak till akuta smärtor i nedre delen av buken kan vara begynnande missfall eller utomkveds havandeskap. Vid smärtor som varje månad börjar några dagar före mens och tilltar, men sen klingar av igen, kan man misstänka endometrios.

 

Annons
Annons

Smärtor från tidigare underlivsinflammation

Kvinnor som tidigare har haft underlivsinflammation kan, även om infektionen för länge sedan är över, av och till känna av underlivet, detta på grund av tidigare ärrbildningar, mindre sammanväxningar eller spända och ömma muskler.

Smärtor från urinvägarna

Smärtor som härstammar från urinvägarna - urinvägsinfektioner och andra infektioner - ger som regel också andra symtom. Du får kissa ofta och det svider, vilket tydligt visar vad som är felet.

Annons
Annons

Smärtor från tarmregionen

Smärtor av kolikartad, knipande karaktär lokaliserade till höger eller till vänster nertill i buken och något uppåt, uppträder hos många friska kvinnor, speciellt under eftermiddagen. Denna typ av smärtor härstammar troligen från tjocktarmen, alltså ett slags tjocktarmskolik. Man brukar använda begreppet irritabel colon (IBS). Födoämnen, speciellt vissa grönsaker och baljprodukter, kan hos känsliga personer bilda mycket gaser som då spänner ut tarmen och det gör ont. Man kan massera området som gör ont och försöka hjälpa till att få gaserna att passera så att de kan släppas ut. Om man plågas av sådana smärtor i stort sett varje dag, bör man uppsöka läkare för att få en förklaring till besvären. De kan bero på allergi eller dålig tolerans mot vissa födoämnen.

Smärtor från ryggen eller från bukmuskulaturen

Det är vanligt att söka för ”ont i äggstockarna”. Det är en missuppfattning eftersom det inte går att säga exakt var äggstockarna ligger. Ofta kan det vara en smärta som har överförts via nerver från ryggraden, jämfört med smärta vid ischias. Om det onda debuterar efter tunga lyft eller annan fysisk belastning, kan det vara fråga om smärta från överansträngda bukmuskler. 

Vad kan du göra för att få en förklaring till symtomen?

Man blir alltid förskräckt av plötsliga akuta smärtor. De mer kroniska, som återkommer och som man är mer van vid, kan givetvis också vara oroande. Därför är det klokt att kontakta läkare och bli undersökt för att få en förklaring. Läkaren kommer att fråga om menstruationer, urinering, matvanor, avföringsvanor, illamående och kräkningar samt feber.

Det kan hända att din läkare vill veta mer om hur du lever - om du är pressad, belastad och stressad i din vardag. Det kan nämligen ge en molande, smärtande känsla i underlivet utan att du förstår sammanhanget.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.