Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Smärta

Slemsäcksinflammation

Bursit eller slemsäcksinflammation beror i de flesta fall på överansträngning av den led i vars närhet slemsäcken (bursan) sitter.


Uppdaterad den: 2008-10-02

Annons

 

Slemsäcken utgörs av en tunn vävnadssäck med en inre hinna, som starkt påminner om ledhinna. Den innehåller en mindre mängd bursanvätska.

Slemsäcken återfinns framförallt runt de större lederna såsom skuldra, armbåge, höft, knä och fotled. De fungerar som stötdämpare mellan skelettet och muskler, muskelsenor eller hud.

Vid överansträngning eller vid reumatisk sjukdom såsom reumatoid artrit, blir slemsäcken inflammerad. En ökad mängd vätska bildas som ger en svullnad av slemsäcken. Förutom svullnad ger bursiten även upphov till lokal smärta vid rörelser i den led som slemsäcken sitter vid.

Bursit är vanligast i slemsäckarna runt axelleden, vid armbågen samt framtill på knäleden och i knävecket. I knävecket kan ibland, vid reumatoid artrit, uppkomma en kraftig förstoring av en eller flera slemsäckar, som ibland kan breda ut sig till underbenet. Denna förstorade slemsäck, som står i förbindelse med knäleden, brukar benämnas Bakercysta.

Undersökning av vätskan i slemsäcken bör enbart göras för att utesluta att bursiten är orsakad av en bakteriell infektion. Endast i undantagsfall beror bursit på infektion och då främst i bursor, som är ytligt belägna under huden, med en samtidigt näraliggande infekterad hudskada.

Behandling

Behandlingen av bursit är i första hand, efter punktion och tömning av slemsäcken, avlastning av den berörda leden och inflammationsdämpande medicin under en kortare period.

Som alternativ med snabb och god effekt, kan man även ge injektion med mindre mängd kortison direkt i slemsäcken. Vid infektion däremot, består behandlingen av antibiotika och täta tömningar av slemsäcken.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.