Fakta | Smärta

Senskideinflammation

Senskidor, som sitter i underarmen, kan bli inflammerade i samband med i första hand överansträngning, till exempel på grund av upprepat monotont arbete.

Uppdaterad den: 2008-10-02
Författare: Reumatikerförbundet

Annons

I underarmen sitter de muskler som med hjälp av långa senor med fästen på fingrarna ombesörjer böjning och sträckning av dessa. För att underlätta rörelserna löper senorna runt handleden och i handflatan genom senskidor. Även senorna till underbenets muskulatur, som på samma sätt ombesörjer böjning och sträckning av tårna löper genom senskidor när de passerar runt fotleden.

Orsak

Senskidor är på insidan klädda med en vävnadshinna, som starkt påminner om ledhinna. Senskidor kan bli inflammerade i samband med i första hand överansträngning, till exempel på grund av upprepat monotont arbete.

Annons
Annons

Tenosynovit, senskideinflammation, förekommer dessutom ofta som ett sjukdomstecken vid vissa reumatiska sjukdomar såsom reumatoid artrit och SLE samt ibland även vid hypotyreos och diabetes.

Symtom

Senskideinflammation ger upphov till lokal svullnad, rörelsesmärta och tryckömhet. Om inflammationen blir långdragen, så kan det ibland bildas en uppdrivning eller knuta på senan, som ytterligare kan försämra rörligheten. Senskideinflammation förekommer oftast över handryggen och i handflatan.

Behandling

Behandlingen består i första hand av avlastning av&nbsp den inflammerade senan eller senorna och av inflammationsdämpande medicin under en kortare period. För att få snabb och varaktig effekt kan man även ge lokal injektion med mindre mängder kortison i den inflammerade senskidan.

Annons
Annons

I vissa fall, framförallt när senskideinflammationen beror på reumatoid artrit, kan besvären ibland kvarstå eller återkomma. I så fall kan besvärsfrihet uppnås med kirurgisk behandling genom klyvning eller avlägsnande av den inflammerade senskidan.


Annons
Annons
Annons