Fakta | Smärta

Nacksmärtor

Ungefär hälften av Sveriges befolkning har någon gång haft ont i nacken. Nacksmärtor klassas dock inte som någon sjukdom i sig utan räknas snarare som ett symtom. Det finns oftast flera orsaker till att nacksmärtor uppstår. För att bli kvitt smärtan krävs det i de allra flesta fall behandling.

Uppdaterad den: 2008-10-02
Uppdaterare: Mats Halldin, ST-läkare i allmänmedicin och medicine doktor, medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Nacksmärtor definieras som smärtor eller obehag i området från undersidan av kraniet ned till den översta delen av skuldran. Nacksmärtor är ett mycket vanligt symtom bland befolkningen. Kvinnor är mer ofta drabbade än män. Ungefär 50 procent av befolkningen har någon gång haft nacksmärtor.

Nacksmärtorna är ingen sjukdom i sig själv utan snarast ett symtom. Symtomen kan bero på flera orsaker. Är smärtorna akuta - det vill säga ett plötsligt uppkommet tillstånd med kraftig smärta - kan det röra sig om så kallat facettledsyndrom eller om myos (ömmande muskelknutor). Om halsen samtidigt hålls sned på grund av muskelkramp kallas det för nackspärr eller torticollis. Har nacksmärtorna varat mer än 3 månader kallas det för kroniska nacksmärtor.

Varför får man ont i nacken?

I de flesta fall kan man inte finna en direkt orsak till nacksmärtor. Smärtorna kallas då ofta för ospecifika eller funktionsberoende. Kring dessa finns många teorier om vad som orsakar nacksmärtor, men för närvarande finns inget säkert vetenskapligt bevis.

Annons
Annons

Det finns en del forskning som tyder på att det ibland föreligger ett samband mellan kroniska smärtor i nacken och psykosociala faktorer samt arbetsrelaterade förhållanden och monoton arbetsställning.

Dessutom kan synbesvär orsaka spänningar i såväl nacke som huvud och axlar, vilket då ofta kan avhjälpas med glasögon med korrekt styrka.

De flesta av nackpatienterna kan inte få en specifik diagnos.

Annons
Annons

Vid vissa smärttillstånd är det dock möjligt att ställa en relativt precis diagnos: vid diskbråck, benskörhet (osteoporos), väldigt sned rygg (skolios), infektion i diskarna (mellankotskivorna) i nacken, tumör eller efter trafikolyckor (whiplash).

Hur känns nacksmärtan?

Det gör ont i nacken och den känns ofta stel. Det kan även förekomma utstrålande smärta till skulderbladen eller ned åt bröstet, skulderpartiet, armen och handen samt eventuellt upp i bakhuvudet.

Musklerna i nacken är spända och ömma. Vid akuta smärtor kan huvudet vridas åt ena sidan (nackspärr). Nacksmärtan kan åtföljas av en trötthetskänsla i skuldrorna och ibland en stickande, domnande känsla i armarna.

Vad kan man göra själv?

Rör på dig så mycket som möjligt. Försök att sköta ditt jobb och vardagssysslor. Låt bli att lägga dig i sängen! Undvik helst att använda nackkrage.

Vid akuta smärtor kan applicering av en ispåse i cirka 15 minuter på det mest smärtande stället vara lindrade. Detta kan upprepas 5-6 gånger per dag med 1 timmes intervall de första dagarna. Tänk på att aldrig sätta ispåsen direkt på huden, utan använd en handduk emellan.

Det är viktigt att veta att nacksmärtan sällan orsakas av någon allvarlig sjukdom och ofta går över efter några dagar.

Har du haft ont i nacken en längre tid kan det vara en god id&eacute att träna styrketräning hos en kiropraktor eller sjukgymnast.

Hur ställs diagnosen?

För det mesta kan diagnosen ställas efter ett ingående samtal mellan patient och behandlare kombinerat med en klinisk undersökning.

Vid den kliniska undersökningen kommer läkaren, sjukgymnasten eller kiropraktorn att testa nackens rörlighet, göra ortopediska test, undersök om någon nerv är i kläm, testa muskler, reflexer samt med händerna kontrollera rörligheten i ryggraden.

I vissa fall kan det vara nödvändigt att göra röntgenundersökning, scanning eller blodprov för att kunna ställa en precis diagnos.

Motion

Idag finns det mycket som tyder på att människor med smärtor i nacken har nedsatt uthållighet av nackmusklerna. Därför kan ett förebyggande träningsprogram hjälpa att stärka nackmusklerna .

Prognos

Den är bra om du förblir aktiv och får en tidig och effektiv behandling.

Hur behandlas nacksmärtor

Det är viktigt att veta att akuta nacksmärtor ofta försvinner av sig själv utan behandling.

Nacksmärtor som varat en kortare tid kan behandlas med manuella metoder (kiropraktisk behandling) och smärtstillande medicin.

Vid nacksmärtor som varat längre än 3 månader kan följande fyra behandlingsalternativ erbjudas:

  • Naprapatisk behandling
  • Kiropraktisk behandling
  • Styrketräning
  • Sjukgymnastik

Dessa tre behandlingsalternativ visade sig ha lika stor effekt i en större vetenskaplig undersökning, där patienten angav minskad smärta och medicinkonsumtion samt upplevde det lättare att utföra dagliga göromål.

Vilka läkemedel används?

  • Medel mot lindrigare smärtor.
  • Smärt- och inflammationsdämpande läkemedel utan hormon (NSAID).

Annons
Annons
Annons